Spor o Foglarův odkaz se vrátil na start

  • 1
Odvolací soud vrátil po pěti letech spor o odkaz Jaroslava Foglara na začátek. Spisovatelův synovec Petr chce dosáhnout toho, aby byla prohlášena za neplatnou závěť ve prospěch Nadace Jaroslava Foglara. Strýc prý nevěděl, co podepisuje.

Samosoudkyně obvodního soudu Kateřina Sixtová mu loni v červenci řekla, že žaloba podaná v roce 2000 je špatná. - více zde

Foglarovi přitom podání žaloby o určení neplatnosti závěti přikázal v roce 1999 dědický soud, který dědické řízení do definitivního rozhodnutí o závěti přerušil.

Obvodní soud v případu dosud vynesl tři rozsudky. Nejdřív přiřkl dědictví spisovatelovu synovci. Po zrušení rozsudku odvolacím soudem padl verdikt opačný.

I ten ale odvolací soud zrušil. Stejně nakonec dopadl i třetí verdikt.

Nejasnosti kolem závěti se objevily záhy po Foglarově smrti. Hodnota pozůstalosti se odhaduje asi na deset milionů korun, nejcennější jsou autorská práva.

Foglar zemřel 23. ledna 1999 v nedožitých 92 letech. Hodnota jeho dědictví, jehož nejcennější část tvoří autorská práva, se odhaduje na deset milionů korun. Soupis pozůstalosti dosud neexistuje, takže její cenu zatím nikdo nezná.

Synovec tvrdí, že jeho tehdy už téměř slepý strýc při podepisování závěti netušil, co obsahuje.

, ,

Video