Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spis potvrdil: Berdár střílel do země, ne na lidi

  1:00
V kauze Berdár vyšla najevo nová fakta. Bývalý šéf Českého Telecomu nestřílel na lidi. Přestože podle policistů mířil do země a ne na domnělé útočníky, hrozí mu obvinění. Případ se vleče přes rok.
Policisté jsou ale přesvědčeni, že Berdár trestný čin nespáchal.

Policisté jsou ale přesvědčeni, že Berdár trestný čin nespáchal. | foto: Dan MaternaMF DNES

ANIMACE: Střelba Gabriela Berdára
Animace vychází z poznatků policie a její přesnost potvrdil i žalobce.

Krajský státní zástupce nyní nařídil, aby policie zahájila trestní stíhání. Má vyšetřit, zda se Gabriel Berdár nedopustil vydírání. Ze závěrů policejního prověřování ale jasně vyplývá, že domnělé útočníky vědomě neohrožoval.

Pozdě večer loni v květnu napadla Berdára dvojice neznámých útočníků. (více zde) Když ho jeho přítelkyně vezla do nemocnice, narazili na příjezdové cestě ke svému domu na dva mladíky v autě, kteří se útočníkům podobali.

Dvě verze incidentu
Z dosavadního prověřování vyplynuly podle závěru policistů dvě verze. Berdár tvrdí od začátku to samé, mladíci popisují svůj příběh. Podle policie ale nejsou ve výpovědích tak jednotní.

V případu je zatím jasné: Berdárovo audi se při cestě do nemocnice setkalo na úzké cestě se škodovkou. Vozy musely zastavit asi 15 metrů od sebe, protože se nemohly minout. Po jedné straně byl elektrický ohradník zemědělského družstva, na druhé straně hospodářské stavení.

Berdár viděl stejný typ auta, které se objevilo u jeho domu už předcházející večer. Navíc věděl, že Škodu 105 či 120 nemá nikdo ze sousedů. Vystoupil proto z místa spolujezdce (řídila jeho přítelkyně), vytáhl legálně drženou zbraň a šel ke škodovce.

Pro Berdára hovoří důkazy z místa
Jak vyplývá z policejních závěrů, popisy dalšího dění se už liší. Berdár tvrdí, že se stodvacítka náhle rozjela proti němu. Proto uskočil a několikrát vystřelil do země. Po trávě podél ohradníku pak auto oběhl a vypálil další rány do země. Když škodovka začala couvat jeho směrem, opět popoběhl a několikrát opakoval střelbu. Auto se pak na blízké křižovatce otočilo a odjelo.

Mladíci na rozdíl od něj na policii vypověděli, že proti Berdárovi nejeli a couvali už ve chvíli, kdy se k nim blížil nějaký muž, který následně tasil pistoli a začal střílet zepředu proti autu. Křičel, aby zastavili. Oni vycouvali a ujeli.

Policisté i okresní žalobce Martin Suska se nakonec přiklonili k Berdárově verzi. "Na místě se totiž našly vystřelené náboje i několik shluků zásahů do země, tak jak to pan Berdár popisoval," uvedl Suska.

Balistické zkoumání zjistilo, že kulka zasáhla auto na zadní zástěrce a poškodila i pneumatiku. Poškození bylo patrné na poklici, na hraně blatníku a podběhu zadního kola. To podle policie zpochybnilo možnost, že by Berdár střílel na auto zpředu. Odborník na balistiku navíc potvrdil, že do pneumatiky pronikl jen fragment střely, což nevylučuje možnost zásahu odrazem od země.

Stopy střel na hlavní silnici navíc podle policie dokládají, že Berdár před couvajícím autem ustupoval až kus za hranici křižovatky. (Při střelbě za ujíždějícím autem by střelec šel naopak vpřed a balistické stopy by byly nalezeny ve směru, kterým vůz s mladíky ujížděl.) Animace iDNES přesně odpovídá poznatkům policie a její přesnost potvrdil okresní státní zástupce Martin Suska. - animace zde

Berdár byl navíc zkušený střelec a pravidelně chodil na střelnici. Kdyby tedy chtěl v první řadě zasáhnout auto či jeho posádku, nemohl by podle policistů cíl minout. Auto přitom zasáhly nejvýš tři rány, podle balistických stop jich ale bylo vystřeleno mnohem víc.

Vyšetřovatelé museli vzít v potaz i přesné detaily, které si Berdár pamatoval. Například, že při manipulaci se zásobníkem mu v trávě vypadl celý náboj. Ten pak policisté na místě skutečně našli. Navíc jeho verzi, že škodovka proti němu vyjela, potvrdila na policii jako první jeho přítelkyně.

Druhý incident se stal po havárii
Když škodovka odjela, nasedl Berdár k přítelkyni do vozu a pokračovali do nemocnice. Zhruba po kilometru uviděli havarované auto. Stálo asi 15 metrů od silnice. A tady se opět verze rozcházejí.

Mladíci policistům tvrdí, že jejich auto dostalo smyk. Praskla mu prý pneumatika a oni sjeli ze silnice. Po chvíli tam zastavilo auto a vyběhl z něj muž, který prve střílel. Policii řekli, že jasně viděli, jak na ně mířil pistolí. Zároveň jim nadával. Báli se, schovali se za vůz a zapálili si cigaretu. Úkryt opustili až ve chvíli, kdy přijel muž z bezpečnostní služby, kterou přivolal Berdár už po svém napadení před domem.

Berdár policii vypověděl, že s autem zastavili u silnice o kousek dál a on se pak vracel k havarovanému autu, kterému svítil jen jeden přední reflektor. Všiml si dvou stínů a ohýnků cigaret. Vyzval je, ať jdou na silnici a zavolal své bezpečnostní agentuře, která už po předchozí střelbě informovala policii. Když člen ochranky dorazil, mladíci vyšli s rukama nad hlavou.

Policie i žalobce se opět přiklonili k Berdárově verzi. Podle nich se neprokázalo, že by Berdár na mladíky mířil nebo je zbraní ohrožoval či omezoval. Z policejních závěrů vyplývá, že byla tma a jediný svítící reflektor nemířil k silnici. Mladíci tak nemohli vidět, že na ně Berdár míří. Navíc se jejich popis zbraně výrazně lišil od skutečnosti.

"Odehrálo se to vše v krátkém okamžiku, než přijela bezpečnostní služba a policie, kterou volal pan Berdár. Když někoho vydíráte či omezujete na osobní svobodě, tak určitě nevoláte policii. On rozhodně neměl úmysl někoho vydírat, on chtěl, aby se vyšetřilo, co se stalo. Ti kluci policii celou dobu nezavolali, i když měli mobily," uvedl pro iDNES Berdárův advokát Pavel Virág. Podle něj je tedy nereálné tvrdit, že jeho klient někoho omezoval či vydíral.

Vyjádření člena ochranky, že po jeho příjezdu vyšli mladíci zpoza auta a sami dali ruce nad hlavu, souhlasí podle policie s líčením mladíků. Policisté ale nedokázali potvrdit ani vyvrátit jejich tvrzení, že škodovka dostala smyk kvůli prasklé pneumatice. Na místě se nenašly žádné stopy po smyku.

Řidič měl navíc v krvi 0,8 promile ještě čtyři hodiny po incidentu. Druhému mladíkovi se krev neodebírala, ale večer trávili společně po restauracích. Policisté zároveň už oba znají. V minulosti je opakovaně přistihli řídit opilé s přibližně dvěma promile alkoholu v krvi a jeden měl navíc v té době soudem zakázané řízení.

Možná padne obvinění
Policisté i dozorující žalobce na základě zhodnocení důkazů dospěli k názoru, že Berdár trestný čin nespáchal. Domníval se totiž, že na něj chce škodovka najet, proto na svou obranu střílel do země. I v druhém incidentu se podle nich Berdár snažil mladíkům znemožnit útěk do příjezdu policie, ale nijak je zbraní neohrožoval.

Vyšetřovatel případ poprvé odložil loni v září a dozorující žalobce s tím souhlasil.

"V případu je důležité zohlednění zákonného ustanovení, které umožňuje komukoliv omezit osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti či k zamezení útěku. Právě toto ustanovení podle státního zástupce brání trestněprávnímu postihu Berdára za úmyslný trestný čin i v případě, že by za základ skutkových zjištění měla být pojata verze mladíků," tvrdí státní zástupce pro Prahu-východ Martin Suska.

I když se Berdár zmýlil, když jednal v přesvědčení, že zadržuje pachatele předcházejícího útoku, ve skutečnosti zadržel pachatele jiného trestného činu, za který byl dotčený mladík následně pravomocně odsouzen, dodal žalobce.

Když podal advokát mladíků proti tomu stížnost, krajský žalobce ji zamítl jako nedůvodnou. Poté však případ přezkoumalo vrchní státní zastupitelství a krajský žalobce pak na základě tohoto stanoviska navrhl ještě doplnit další podrobnosti z obou incidentů. Dozorující žalobce ale případ opět odložil s tím, že trestný čin nebyl prokázán.

Krajský státní zástupce ale nyní překvapivě obrátil. Rozhodnutí dozorujícího žalobce zrušil a nařídil, aby policie zahájila trestní stíhání a vyšetřila, zda se Berdár nedopustil vydírání. Má doplnit i některé výslechy a dokumentaci na místě činu včetně rekonstrukce a ověření věrohodnosti Berdárovy výpovědi.

"Věc má nyní vyšetřovatel, protože ještě nebyly vyčerpány všechny vyšetřovací úkony a možnosti. Proto jsem dal pokyn konat dál," řekl krajský státní zástupce Petr Šnajdr.

Jestli nakonec obvinění skutečně padne, nechtěl policejní vyšetřovatel Jaroslav Čurda potvrdit. "Do té doby, než rozhodnutí o případu převezme pan Berdár, nebudeme dávat nikomu žádné informace. Musíme se vypořádat s pokyny, které nám dal krajský státní zástupce," řekl Čurda iDNES.

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  5:05

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...