Soudkyně si bude stěžovat na advokáta

Zlín - Jen každé druhé hlavní líčení s osmi drogovými dealery je u zlínského okresního soudu úspěšné. Pondělní, v pořadí už třinácté stání, se nekonalo kvůli absenci několika obžalovaných a jednoho právního zástupce. Jeho nepřítomnost se v tomto procesu opakovala už potřetí a předsedkyně soudního senátu proto zvažuje, že o práci nezodpovědného právníka bude informovat advokátní komoru.

"Asi ji oslovím, stává se mu to totiž až příliš často," ulevila si po skončení krátkého přelíčení Macháňová. Soudkyni však tentokrát namíchlo i zdůvodnění, jímž obhájce následně svoji absenci vysvětloval do telefonu.

"Řekl, že si zapomněl přetočit kalendář," podivila se Macháňová.

Osmi obžalovaným, mezi nimiž jsou dvě dívky, se tak opět prodlužuje doba čekání na rozsudek. Maximální sazba, která je může za nedovolenou výrobu, držení a distribuci pervitinu  potkat, je osm let.

Předseda zlínského soudu Jiří Dufek si myslí, že má Macháňová dostatek důvodů k tomu, aby o lehkovážném obhájci podala zprávu na vyšší místa.

"Na jejím místě bych advokátní komoru oslovil," řekl předseda zlínského soudu.

"Je to jediný možný způsob, jak může soudce obhájce postihnout. Advokátní komora si pak už vede případné kárné řízení po své rovině," vysvětlil předseda soudu.

Jinak ale nejsou případy nepřítomnosti obhájců při hlavních líčeních u zlínského soudu příliš časté. "Stává se to opravdu jen výjimečně," podotkl Dufek.

Šestice obžalovaných ze Zlína, Otrokovic a Frýdku-Místku podle žaloby v letech 1996 až 1998 prodala v Praze, na Ostravsku a Zlínsku na pervitin za více než 300 tisíc korun. Jeden z obžalovaných si navíc sehnal věci k výrobě této drogy. Policisté u něj pak při prohlídce našli 176 lahviček léku Solutan, z nichž by bylo možné udělat až šest set dávek pervitinu.

,

Video