Kriminalisté odvádějí od výslechu dvacetiletého muže (uprostřed), který 26. dubna ráno s maketou pistole a kuchyňským nožem přepadl poštu v Hlavní ulici v Brně-Komíně.

Kriminalisté odvádějí od výslechu dvacetiletého muže (uprostřed), který 26. dubna ráno s maketou pistole a kuchyňským nožem přepadl poštu v Hlavní ulici v Brně-Komíně. | foto: ČTK

Soud zrušil podmínku lupiči-manekýnovi. Odsedí si tři roky „natvrdo“

  • 34
Krajský soud v Brně zpřísnil trest pro Martina Durka, který v dubnu přepadl v brněnském Komíně poštu spoutal přitom sedm pošťaček. Místo původní podmínky ho poslal na tři roky do věznice s dozorem. Tvrdší rozsudek zdůvodňuje závažností mužova provinění.

Městský soud v Brně odsoudil lupiče-manekýna v srpnu ke třem letům s pětiletou podmínkou. "Trest je tu od toho, abychom napravili pachatele, aby se už nic podobného neopakovalo. Pokud se to v tomto případě podařilo už ve vazbě, je to jen dobře a podmínka je na místě," uvedl tehdy soudce David Otevřel.

Proti rozsudku se odvolal státní zástupce, podle kterého nemá trest působit jen na pachatele, ale obecně i na celou společnost. Pro Durka požadoval nepodmíněný trest. K tomu se v úterý přiklonil i odvolací senát krajského soudu.  

Podle předsedy senátu Jiřího Šoukala z případu jasně vyplynulo, že si obžalovaný přepadení předem promyslel a připravil. Durkův čin shledal mimořádně škodlivým a zdůraznil, že se při něm dopustil násilí hned na několika ženách. To podle něj vylučuje podmínku.

"Jsem si vědom závažnosti toho, co jsem udělal, ale chtěl bych mít šanci vrátit se do normálního života a ten si spravit. Dokonce jsem si už našel práci a zítra bych měl jít na první směnu," litoval svého činu před vynesením rozsudku Durek. Tomu nyní zbývá už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Loupil kvůli dluhům, k pošťačkám se ale choval slušně

Martina Durka na dráhu zločince přivedl dvousettisícový dluh z hazardu. Letos 26. dubna se doma vyzbrojil nožem a pistolí, na šedý oblek si navlékl černé montérky a vyrazil do pobočky České pošty. U dveří si počíhal na pošťačku, která šla do do práce jako první, a v šatně ji svázal.

Po první pošťačce však přicházely do práce další. Za chvíli tak musel lupič svázat sedm žen. Žádná z nich však neměla požadované klíče od trezoru a nakonec se jedné z nich podařilo poslat SMS nadřízenému. Ten zavolal policii a ta mladíka, který si přivydělával jako manekýn, dopadla.

"Když jsem to udělal, vůbec jsem si neuvědomoval, co jsem provedl. I proto jsem se tak hloupě usmíval do kamer, když mě zatkla policie. Nezničil jsem si život jen já, ale ovlivnil jsem i život žen z pošty," obhajoval se před soudem v srpnu Durek.

Toho přepadené pošťačky charakterizovaly jako slušného, nemluvného zloděje, který nebyl agresivní. Dokonce jim prý dal lahev s vodou a pouštěl je na toaletu.

,

Video