Vladimír Mičkal

Vladimír Mičkal | foto: Petr Ježek, MF DNES

Soud zbavuje muže svéprávnosti, on touží být zavřený na Borech

  • 18
Plzeňský soud řešil zbavení bývalého kandidáta do krajského zastupitelstva Vladimíra Mičkala svéprávnosti. Sedmapadesátiletý inženýr je postrachem pro úředníky i soudce. Například předsedu Ústavního soudu Jiřího Rychetského nazval totalitním gaunerem.

Vladimír Mičkal se chová svérázně. Po pracovnici sociálního odboru na radnici městského obvodu chtěl, aby zavolala policii. Když se ptala proč, řekl, že jí ublíží na zdraví. Pak si vyndal z kalhot pásek a ženu jím přetáhl.

Vysvětloval to tím, že žena opakovaně odmítá řešit jeho sociální problémy a nechává ho umírat hlady. Na úřednici podal trestní oznámení a navrhl soudu, aby ji zbavil svéprávnosti.

"K tomuhle pánovi už se nebudeme vůbec vyjadřovat," říká Jiří Uhlík, starosta městského obvodu, ve kterém Mičkal bydlí.

Soud začal jednat o možném zbavení Mičkala svéprávnosti už v roce 2006. Ještě se nedobral výsledku. "Vše se táhne, protože pan Mičkal odmítal vyšetření. Lékaři několikrát určili termíny vyšetření, ale on nechodil. Marné byly i snahy předvést ho policií. Nezbylo nic jiného než nařídit jeho pozorování v psychiatrické léčebně," vysvětlila při jednání soudkyně. 

Vladimír Mičkal všude jezdí na kole.Policisté odvezli Mičkala do léčebny v Dobřanech loni v říjnu. Podle zprávy znalkyně Heleny Škopkové muž s lékaři nekomunikoval.

"Trpí závažnou duševní chorobou, paranoidní psychózou, bludy. Není naděje na zlepšení, je zcela neschopen jednání před státními orgány," uzavřela znalkyně Helena Škopková svůj posudek.

Mičkal na ni podal trestní oznámení. Včera před soudem dvě hodiny dokazoval, že posudek není pravdivý. Soudkyně bude znalkyni znovu vyslýchat.

"Vyhrožuji Vám, pane Rychetský, zavřete mě!"

Mičkal je v zaměstnávání soudů důkladný. Na Krajský soud v Plzni a Ústavní soud poslal třicet dva různých žalob a stížností. "Moje práva a svobody jsou chráněné Listinou lidských práv a svobod, ale tady jsou porušované. Česká republika není právní stát," obhajuje se Mičkal.

Když ve svých stížnostech a žalobách konkrétním soudcům sprostě nadává, vysvětluje to jako formu protestu.

"Berte to, pane předsedo ÚS JUDr. Rychetský, Vy totalitní gaunere, jako urážení a vyhrožování a nechte mě zavřít na Bory. Chci ale status politického vězně, a ne status zločince nebo blázna," napsal například ve stížnosti, kterou poslal k Ústavnímu soudu a zveřejnil ji i na svých internetových stránkách.

Vladimír Mičkal se poprvé zviditelnil před rokem a půl, když se řetězem přivázal ke starému stromu v plzeňské aleji Kilometrovka. Snažil se zachránit starý strom před dřevorubci. 

Když ho policisté odváželi k výslechu, největší starost měl o své staré kolo, na kterém jezdí dodnes. Včera na něm přijel k plzeňskému městskému soudu.


Video