Soud: Vyhrožovat policistovi je trestné

Nejvyšší soud v Brně v precedentním rozhodnutí řekl, že vyhrožování policistovi smrtí je trestný čin, nikoli jen přestupek. Soud k tomuto závěru dospěl při posuzování případu Ukrajince Andreje Nikolajeva, který na konci loňského roku v Napajedlích na Zlínsku slovně zaútočil na policejní hlídku.

"Podle verdiktu soudního senátu jeho jednání splnilo předpoklady trestného činu útoku na veřejného činitele," vysvětlila rozhodnutí předsedkyně senátu Nejvyššího soudu Danuše Novotná.

Rozhodnutí je zlomové, protože dosud bylo slovní vyhrožování policistům posuzováno pouze jako přestupek, za což hrozil jen nepatrný postih, většinou pokuta.

Případ, kdy Andrej Nikolajev v prosinci minulého roku opakovaně policistům vyhrožoval, že jsou "mrtví muži" a že "zabije jejich rodiny", se k nejvyššímu soudu dostal až na popud ministra spravedlnosti.

Policista z Okresního úřadu vyšetřování ve Zlíně toto chování Ukrajince ohodnotil jen jako přestupek výtržnictví a předal jej k projednání přestupkové komisi. Přitom policisté u muže našli za pasem schovanou zbraň.

Rozhodnutí vyšetřovatele ovšem napadl ministr spravedlnosti, který podal stížnost k nejvyššímu soudu.


Video