vina, trest, spravedlnost, justice, soud

vina, trest, spravedlnost, justice, soud | foto: Profimedia.cz

Soud uložil exstarostovi rok vězení za přijetí úplatku

  • 6
Soud poslal na rok do vězení starostu, který vzal úplatek. Bývalý starosta Nového Boru Radek Nastič (ODS) přijal 150 tisíc korun od novoborského podnikatele Lubomíra Bárty za to, že mu jako starosta zajistil privatizaci městského domu.

"S rozsudkem nesouhlasím a cítím se nevinen," řekl Nastič a hned se odvolal. Soud mu současně dal pokutu 150 tisíc, tedy ve stejné výši, jako byl úplatek, a zakázal mu výkon veřejné funkce na 5 let, což znamená, že bude muset skončit jako krajský i novoborský zastupitel.

V kauze nejde o první verdikt. Loni soud uložil Nastičovi pokutu a podmínku, to se ale nelíbilo státní zástupkyni a odvolání podal i bývalý starosta. - čtěte Exstarosta vzal úplatek, do vězení ale nemusí

Nastičův případ je spojený s privatizací městského domu, který městské zastupitelstvo jednomyslně prodalo za téměř milion korun Bártově novoborské firmě. V této souvislosti měl podle Bárty Nastič úplatek žádat.

Ten to ale důrazně popírá a tvrdí, že peníze od Bárty byly určeny místním fotbalistům jako sponzorský dar na nákup nových dresů a dalšího vybavení. Toto tvrzení však zatím žádný ze svědků jednoznačně nepotvrdil a ani v záznamech telefonátů nic podobného nezaznělo.

Kriminalisté zatkli Nastiče 1. března 2007 krátce po tom, co od Bárty převzal 150 tisíc korun. Jak ukázaly odposlechy, těsně před zatčením se dotazoval úředníků, jak dlouho bude trvat, než Bártovi město dům definitivně předá.

,

Video