Kvůli odvolání se bude případem zabývat ještě olomoucký soud. Ilustrační foto

Kvůli odvolání se bude případem zabývat ještě olomoucký soud. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud udělil 13 let vězení za vraždu samopalem

  • 5
Krajský soud v Brně poslal na 13 let za mříže šestadvacetiletého Michala Faltýnka. Loni v červenci se svým přítelem Tomášem Mužným zastřelil podnikatele Rudolfa Měsíčka. V noci se vloupali do podnikatelova domu v Miroslavi na Znojemsku, kde chtěli ukrást trezor.

Spící muž se ale probudil a začal svůj majetek chránit. Byl na místě zastřelen. Případ je mimořádný způsobem, jimž byl odhalen Faltýnkův komplic. Stalo se tak přímo při soudním líčení.

Přítel pachatele Mužný byl už v minulosti podezřelý z účasti na vraždě, nedařilo se jej ale usvědčit. Nakonec se o to postarala matka Mužného, která soudu i policii řekla, že její syn byl při činu.

Mužný byl poté zatčen, je ve vazbě a soudní řízení s ním se bude konat samostatně. Lze předpokládat, že zaujme stejný postoj jako Faltýnek: odsouzený tvrdí, že s vraždou nemá nic společného. Soudu řekl, že v době činu spal doma.

"Slabých míst je hned několik, například vůbec není jasné kdo a za jakých okolností střílel. Vzhledem k tomu si myslím, že naše odvolání může mít šanci," uvedl MF DNES Faltýnkův obhájce.

Potíž s důkazy připouští i státní zástupkyně Ludmila Doležalová. "Oba jsou posuzováni jako spolupachatelé. Případ Mužného by mohl náhled na případ změnit, pokud začne vypovídat. Záleží i na tom, jak jeho výpověď vyhodnotí soud," řekla.

Oběť přepadení zemřela poté, co ji zasáhlo několik ran ze samopalu a pistole, z nichž stříleli přistižení zloději. Kulky prostřelily podnikateli pánevní kost, břicho a nohy. Muž utrpěl rozsáhlá zranění a přímo na místě vykrvácel.

Faltýnek se proti dnešnímu verdiktu odvolal. Případem se proto bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Vrchní soud třináctiletý trest potvrdil

21. září 2006 - Podle soudu byla střelba na zavražděného razantní a rozhodně ji nebylo možné posoudit jako sebeobranu. "Úmysl byl zjevně vraždit a zlikvidovat jej, nikoliv jej zastrašit," řekl mluvčí soudu Petr Angyalossy. Vrchní soudci ale obžalovanému zmírnili právní kvalifikaci. Původně byl kromě vraždy a porušování domovní svobody souzen také za přípravu na loupež.
, ,

Video