Dagmar Milatová

Dagmar Milatová - Primářka gynekologicko - porodnického oddělení rumburské nemocnice Dagmar Milatová přichází k soudu. Čelí obžalobě z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, 19. ledna 2004 | foto: Martin Adamec, MF DNES

Soud s primářkou byl odročen kvůli znalcům

Případem obžalované primářky gynekologického oddělení rumburské nemocnice se v pondělí opět zabýval děčínský soud. Dagmar Milatová podle obžaloby zanedbala při operacích své povinnosti a operovala je špatně fungujícím přístrojem. Soudkyně jednání odročila.

Primářka Milatová je obžalovaná z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Několik operovaných žen má po běžném gynekologickém zákroku problémy s nohama a pobírají invalidní důchod. - více zde

"Odročím jednání na termín, kdy budou moci k soudu přijít znalci," těmito slovy začala pondělní jednání děčínská soudkyně Zdeňka Stárková.

Soud má rozhodnout o tom, kdo zavinil zdravotní postižení žen, které se před pěti lety podrobily rutinnímu gynekologickému zákroku a kvůli poškozenému přístroji se staly mrzáky. Ze zanedbání povinností viní státní zástupkyně tehdejší primářku gynekologického oddělení Dagmar Milatovou.

Ta svou vinu popírá a stojí za ní i vedení nemocnice. Během dnešního jednání soud zjišťoval kdo a za jakých okolností sjednal nákup poškozeného přístroje Chiratom 400. Právě kvůli jeho špatné funkci prý ženy ochrnuly.

Obhajoba Milatové se snaží mimo jiné dokázat, že zodpovědnost za jeho správnou funkci neměla ona jako operatérka, ale technici. Tehdejší staniční sestra operačních sálů Eva Dočekalová v pondělí odmítla vypovídat.

Na primářku podalo trestní oznámení pět žen, které na podzim 1999 operovala. Další dvě se domáhají náhrady škod v občanskoprávním sporu. Milatová podle údajů nemocnice přístrojem před jeho odstavením pro poruchu operovala přes stovku žen.


Video