Obžalovaná Michaela Krýslová si mohla přijít na 90 až 120 tisíc korun.

Obžalovaná Michaela Krýslová si mohla přijít na 90 až 120 tisíc korun. | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Soud rozhodne o úplatných karlovarských policistkách

  • 8
Až rok za mřížemi ve věznici s dozorem hrozí dvěma bývalým karlovarským policistkám Radce Kadlecové a Michaele Krýslové. Před rokem inspektorky podle obžaloby za úplatky legalizovaly pobyt cizinců.

Tučné "odměny" v řádech desetitisíců od Vietnamců rovněž zvyšovaly jejich pracovní tempo při vyřizování prvotních žádostí o pobyt na našem území. - čtěte Video u soudu ukázalo, jak Vietnamec naděloval policistkám k Vánocům

Kadlecová by podle obžaloby navíc měla zaplatit sto tisíc korun pokuty a její tehdejší kolegyně Krýslová o polovinu méně. Soudce Tomáš Mahr vynese rozsudek pravděpodobně v lednu.

Nepodmíněné tresty

"Navrhuji, aby soud uložil obžalované Kadlecové trest odnětí svobody při spodní hranici zákonné trestní sazby," řekla v soudní síni státní zástupkyně Renata Havelková. "Dále žádám zákaz výkonu příslušníka police jakož i povolání v podobně organizovaných sborech, a to po dobu minimálně šesti let," dodala státní zástupkyně.

To samé, až na výši pokuty, navrhuje i pro obžalovanou Krýslovou. Za přijímání úplatků a za zneužití pravomoci veřejného činitele je trestní sazba odnětí svobody v tomto případě od jednoho roku až do pěti let.

"Obě obžalované ženy fatálně selhaly ve funkci, v níž by měly v první řadě hájit zákony republiky. Místo toho se zpronevěřily svému poslání. Takové vysoce společensky nebezpečné jednání nelze tolerovat, když nešlo o ojedinělý exces. Účelem trestu není jen individuální náprava pachatele, ale i generální prevence," dodala Havelková.

Někteří obžalovaní nepřišli

Před trestním senátem chyběla Kadlecová i jeden z trojice Vietnamců stíhaných za podplácení. Nedostavily se ani dvě Rusky, které obžaloba viní ze stejného činu.

Obě bývalé policistky braly úplatky na stejném pracovišti, kde před třemi lety vyplavala na povrch korupční aféra dnes již také bývalých policistů, Radka Kocába a Pavla Kábrta. Ti se rovněž ze svých činů zpovídají stejnému soudci. - přečtěte si Policista se zodpovídá ze statisícové korupce

Nové posily v podobě zmiňované Kadlecové a Krýslové měly kriminální image služebny napravit, stal se ale pravý opak. Úplatky se braly dál. K odhalení nepoctivých policistek použili detektivové z Inspekce ministra vnitra tajnou kameru, kterou umístili do jedné z kanceláří.

"Kadlecová si přišla na 90 až 120 tisíc korun," zaznělo v soudní síni. Krýslová si s Kadlecovou chodily pro peníze i do centra města. Krýslová dostala asi 60 tisíc korun.

Pro Rusky a Vietnamce navrhuje žalobkyně trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na čtyři roky. Navrhované peněžité tresty se pohybují od 15 do 50 tisíc korun.


Video