Soud rozdal podmínky až po deseti letech

  • 4
Liberec - U libereckého soudu skončil případ starý deset let. V září 1992 dva mladíci znásilnili jedenáctiletou školačku z Českého Dubu na Liberecku. V době spáchání činu bylo mladšímu šestnáct a staršímu osmnáct let. Soudci je nyní potrestali tříletými podmínkami.

Státní zástupce i oba odsouzení si po vynesení verdiktu ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

K soudu v poutech
Jednoho z obžalovaných přivedla eskorta v poutech. "Musela jsem na něj uvalit vazbu, abychom vůbec s kauzou pohnuli," vysvětlila předsedkyně senátu. "Vazbou jsem pohrozila i druhému z mužů, abych si zajistila, že přijde."

Vše začalo odpolední party na chatě v Českém Dubu - Kněžičkách. Tu si uspořádala skupinka chlapců a dívek. Část účastníků odešla do ložnice v horní části chatky. Nakonec tu osaměli jen oba mladíci a dívka.

Zatímco mladší z obou chlapců ji měl i přes její odpor svléknout a znásilnit, starší  mu pomáhal tím, že ji držel za nohy, aby se nebránila. Dívka pak z chaty utekla.

Oba mladí muži, kterým je dnes osmadvacet a šestadvacet let, využili před soudem svého práva nevypovídat. V přípravném řízení ale nepopřeli, že události v chatce došlo.

Tvrdili však svorně, že dívka sama k souloži svolila a nebránila se.  Přiznali se i tomu, že věděli, že ještě nebyla zletilá. "Pil jsme pivo a asi jsem nebyl při smyslech," uvedl do spisu Dnebovský. "V tu chvíli mi to bylo jedno. Jinak vím, že je to trestné."

Podle Peška, který svému kamarádovi pomáhal, násilí nebylo nutné. "Chtěla to sama, o žádné znásilnění nešlo," vyjádřil se v přípravném řízení Pešek. "Nebylo to poprvé, měla víc kluků."

Poškozená, dnes jedenadvacetiletá žena a matka dvou dětí, však u soudu s pláčem tvrdila něco jiného. "Nechtěla jsem to. Byla jsem tehdy malé dítě, pořádně jsem nevěděla, o co jde."

Se svými zážitky se dívka svěřila jen své kamarádce. Teprve po čase se o věci dozvěděla matka a šla s dcerou k lékaři a na policii.

O výši trestu a o jeho podmínečném odkladu rozhodlo podle předsedkyně senátu také to, že od události uběhla řada let a je dnes obtížné přesně posoudit, jak se věci seběhly. Podle státního zástupce nese svoji vinu na průtazích policie.

"Několikrát jsme museli případ vrátit vyšetřovatelce k upřesnění důkazů," vysvětlil  krajský státní zástupce Petr Vlach. "Jinak bychom u soudu vůbec nepochodili.“

Kriminalistka, která na případu pracovala, však nesouhlasí. "Chyba není ve špatném vyšetřování ale v tom, že obvinění nebyli střídavě k sehnání. A každý úkon se tak neúnosně protahoval."


Video