Majerčíkovi hrozí za smrt batolete 12 až 15 let vězení.

Majerčíkovi hrozí za smrt batolete 12 až 15 let vězení. | foto: ČTK

Soud řeší případ utýraného batolete

  • 11
Středočeský krajský soud se začal zabývat případem smrti ročního batolete z Brandýsa nad Labem. Den před koncem loňského roku ho údajně utýrali jeho matka a její druh. Muži teď hrozí až 15 let vězení, žena může v žaláři skončit až na osm let.

Chlapec zemřel 30. prosince, podle jeho matky vdechl hračku. Pitva ale objevila, že skutečnou příčinou jeho úmrtí byl úrazový šok. Srdce miminka se podle kriminalistů nevyrovnalo s vnitřními poraněními.

Dítě totiž utrpělo několik oboustranných zlomenin žeber, mělo pohmožděný mozek, nitrolebeční krvácení, natrženou slezinu, pohmožděné plíce, zlomenou stehenní kost a v jeho dýchacích cestách lékaři objevili vdechnutou krev. - čtěte Roční kojenec z Brandýsa byl utýrán k smrti

Podle odborníků pár chlapce týral po dobu několika týdnů, za to hrozí osmatřicetileté Monice Gurské dva až osm let vězení. Její druh Marián Majerčík by za vraždu mohl ve vězení strávit 12 až 15 let.

Den před oslavou konce roku údajně Majerčík chlapce napadl s úmyslem ho zabít. Bil ho do hlavy, hrudníku, břicha i zad. Asi po 30 minutách dítě zemřelo.

Gurská i o sedm let mladší Majerčík před soudem shodně tvrdili, že si chlapec poranění způsobil sám o postýlku a nábytek. Sami by prý na batole nevztáhli ruku.

Už v přípravném řízení však Majerčík vypověděl, že v den chlapcovy smrti viděl svoji družku, jak s chlapcem dvakrát prudce udeřila o stěnu dětské postýlky. Tento rozpor muž nedokázal předsedovi soudního senátu Petru Francovi uspokojivě vysvětlit.

Líčení bude pokračovat v pátek, jednotlivá stání jsou naplánována až do listopadu. V soudní síni promluví také recidivista Ján Kasan, kterého tento týden poslal pražský vrchní soud s konečnou platností na doživotí do vězení za vraždu a znásilnění. Kasan sdílel s Majerčíkem vazební celu. - přečtěte si Recidivista dostal doživotí za vraždu a znásilnění seniorek

,

Video