Soud potvrdil tresty vrahům z Litvínovic

  • 6
Odvolací soud potvrdil tresty za loňskou trojnásobnou vraždu v Litvínovicích. Padesátiletý Čechorakušan Ladislav Pacovský stráví zbytek života ve vězení, jeho syn John půjde za mříže na 13 let. Loni v červenci zastřelili dva sousedy, třetí pak zemřel v nemocnici.

ČLÁNKY O PŘÍPADU

Obhajoba zdůvodňovala odvolání tím, že Ladislav Pacovský nedostal dostatečnou šanci se hájit.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze ale připomněl, že se jí sám vzdal, když v hlavním líčení u českobudějovického soudu odmítl vypovídat. "O tu šanci jste se připravil, je zbytečné vás vyslýchat znovu," prohlásil soudce Jiří Lněnička.

Odmítl rovněž požadavek obhájců na předvolání dalších znalců z oboru balistiky. Všechny důkazy podle Lněničky už byly provedeny a bylo by zbytečné je opakovat.ˇ

Soudce zopakoval, že zejména chování Ladislava Pacovského bylo společensky mimořádně nebezpečné. "Opakovaně na své oběti střílel zezadu, v podstatě je dobíjel, potřeboval se ujistit, že jsou mrtví," řekl Jiří Lněnička.

Obhájce Pacovského juniora Kolja Kubíček hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu, advokát Pacovského seniora Tomáš Bouzek zvažuje navíc stížnost k Ústavnímu soudu, protože jeho klientovi podle něj bylo upřeno právo na obhajobu.

Ladislav Pacovský podle soudu loni v červenci zastřelil na silnici v Litvínovicích Jana a Radka Sassmannovy. Jejich příbuzná se přátelila s Pacovského bývalou manželkou Hanou, s níž měl rozepře kvůli domu, který zdědila po rodičích.

Jeho syn poté podle žalobce postřelil Haralda Kampfera, který přiběhl sousedům na pomoc. Muž podlehl zraněním v nemocnici. Podle obhájce se neprokázalo, že John Pacovský vraždil. Žádný svědek ho střílet neviděl.

Doživotní trest si v České republice odpykávají asi tři desítky vězňů.

John (vlevo) a Ladislav Pacovští u pražského vrchního soudu, který jim potvrdil rozsudky za tři vraždy v Litvínovicích. Čechorakušan půjde do vězení na doživotí, jeho syn na 13 let. Uprostřed sedí překladatelka. (19. května 2004)

,

Video