Podle soudu Janďourek dobře věděl, že svým jednáním způsobí ženám zranění. Ilustrační foto

Podle soudu Janďourek dobře věděl, že svým jednáním způsobí ženám zranění. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud potvrdil recidivistovi jedenáct let za znásilnění

  • 17
Výjimečně nebezpečný recidivista Luboš Janďourek neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Loni dostal za dvojnásobné surové znásilnění jedenáctileté vězení. Verdikt Městského soudu v Praze potvrzený i tamějším vrchním soudem tak zůstává v platnosti.

Nejvyšší soud své rozhodnutí z uzavřeného jednání dnes zveřejnil v internetové databázi.

Čtyřicetiletý násilník obě ženy zbil, navíc se činu dopustil krátce poté, co si odseděl 5,5 roku za pobodání vlastní přítelkyně. Obžaloba pro několikrát vězněného muže požadovala ještě vyšší trest.

Sám Janďourek tvrdil, že chtěl s oběma ženami pouze souložit a neměl v plánu jim ublížit. "Já jsem hovado, které občas dělá věci, že se člověk diví. Tohle je věc, která mi ulítla," řekl loni městskému soudu. - více zde

"Pokud jde o úmysl, je v daném případě zřejmé, že primárně směřoval k souloži s poškozenou, ovšem za použití tak intenzivních prostředků, kdy musel být přinejmenším srozuměn s tím, že jí takovým jednáním případně přivodí i těžké zranění," stojí v usnesení, kterým senát NS s předsedou Eduardem Teschlerem odmítl dovolání.

První obětí Janďourka byla osmačtyřicetiletá žena. Vyhlédl si ji předloni v červnu kolem půlnoci v Praze 4 poblíž stanice metra Chodov. Zezadu na ni skočil, srazil ji na zem, opakovaně ji udeřil do obličeje a odvlekl ji do křoví, kde ji znásilnil.

Z kabelky ženě ještě ukradl 2500 korun. Později se zaměřil na třiačtyřicetiletou ženu, kterou napadl ve sklepě domu v Praze 5. Nejdřív ji zfackoval, pak přinutil k souloži. Způsobil jí řadu zranění.

Janďourek je podle znalců patologický agresor, který na své oběti číhá jako lovec. Celý život ho provází sexuální agresivita, která se ještě prohlubuje, když obžalovaný požívá alkohol.

Znalci se shodli, že je ale přesto při činu vždy při smyslech a je schopen si uvědomit možné následky násilného chování. Za pokusy o znásilnění dostal patnáctiměsíční trest vězení už v roce 1984.

,

Video