Augustin Holub

Augustin Holub - Justiční stráž přivádí Augustina Holuba do soudní síně. (11. dubna 2005) | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Soud poslal pedofila definitivně do vězení

  • 3
Osm let v nejpřísnějším vězení a sexuologická léčba. Takový trest čeká podle verdiktu vrchního soudu jednapadesátiletého Augustina Holuba. Před dvěma roky v Rožnově pod Radhoštěm pohlavně zneužíval devítiletého mentálně postiženého chlapce. K sexu donutil i jeho třináctiletého kamaráda.

Bývalý pionýrský vedoucí a hokejový rozhodčí podle odborníků trpí homosexuální pedofilií se sadomasochistickými rysy. Během několika měsíců na přelomu let 2003 a 2004 se zaměřil na tehdy devítiletého postiženého chlapce.

Odváděl ho z místního zimního stadionu a nutil ho k nejrůznějším sexuálním praktikám nebo se s ním pokoušel o pohlavní styk. Dítě například uvázal na psí vodítko či ho provazem připoutal ke stromu a donutil, aby ho uspokojil.

Oběť od něj někdy dostávala jako odměnu dvacetikorunu. Jednou odvedl i kamaráda postiženého chlapce, kterého také zneužil. Když jeho činy vyšly najevo, Holub se ke všemu přiznal. Podle lékařů měl během útoků sníženou příčetnost.

"Já nejsem žádný lump, chci se léčit a vyléčit. Za to, co jsem udělal, si zasloužím trest, ale dlouhý pobyt ve vězení mi nijak nepomůže. Potřebuji se léčit," řekl u soudu Holub, který také nabídl, že podstoupí kastraci.

Soudci však jeho argumenty odmítli a definitivně potvrdili, že pedofil stráví osm let v nejpřísnějším vězení. Musí také nastoupit k ústavní sexuologické léčbě. "Odvolací soud shledal uložený trest přiměřený," podotkl mluvčí soudu Petr Angyalossy.


Video