Jourová svou vinu odmítá.

Jourová svou vinu odmítá. | foto: ČTK

Soud poslal do vazby i Jourovou

  • 25
Soud poslal do vazby bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou. Je podezřelá ze zapojení do podvodu s fondy EU v kauze Doležel. O vazbě rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1 - obával se maření vyšetřování nebo případně ovlivňování svědků.

"Paní Jourová byla vzata do vazby. Proti usnesení soudu ihned podala stížnost," uvedl pro iDNES.cz předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

Jourová je v cele od pátku. Policie ji zadržela na pražském letišti Ruzyně. - více zde

V kauze s plánem na zneužití zhruba 30 milionů korun z fondů EU už skončili ve vazbě tři lidé. - více zde

Věra Jourová na ministerstvu za přidělení dotací zodpovídala. Na starosti měla všechny podezřelé projekty, o kterých se v souvislosti se jménem bývalého šéfa Úřadu vlády Zdeňkem Doleželem hovoří.

Na Jourovou padlo podezření poté, co se na tajně pořízené nahrávce TV Nova z jednání obviněných objevil obrat o "penězích pro Věru".

Obviněná svou vinu odmítá. Zbylé obžalované podle svých slov více než rok a půl neviděla. - více zde

KDO JE KDO V KAUZE DOLEŽEL

Zdeněk Doležel - Pravá ruka posledních dvou premiérů ČSSD. Po výroku "pět na stole v českých" v kauze Unipetrol musel odejít z Úřadu vlády i z ČSSD. Podle vyšetřovatelů si tak řekl o pět milionů korun. Dnes je jediným obviněným v kauze Unipetrol a jeho bývalí šéfové se k němu nehlásí. V Budišově měl na starosti "bezpečnost". Údajně zajišťoval nátlak na osoby, které by odmítly spolupracovat. Obviněn z vydírání, nepřímého úplatkářství a neoprávněného nakládání s osobními údaji; hrozí mu až osm let vězení. - více zde

Věra Jourová - Bývala kritičkou rozdělování dotací EU. Díky tomu se dostala na ministerstvo pro místní rozvoj a právě kvůli dotacím ji nyní vyšetřuje policie. Začala se o ni zajímat, protože architekt Říčař mluvil na nahrávce Novy o "penězích pro Věru". Jourová, bývalá členka ČSSD, pochází z Vysočiny. Odtud zná starostu Ladislava Péťu, i kdysi vlivného sociálního demokrata Zdeňka Doležela. Obviněna z přijímání úplatku; hrozí jí pět let vězení.

Miloslav Řehulka - Úředníka z ministerstva zemědělství stíhá policie kvůli podezření z vydírání. Řehulka měl v "operaci Budišov" prostřednictvím dalšího člověka údajně vyvíjet nátlak na architekta Marka Říčaře, který se trojici podvodníků postavil na odpor. Právě Řehulka se nejvíc schovával před novináři, když ho policisté v úterý odváděli k výslechu. Obviněn z vydírání; hrozí mu osm let vězení.

Vladislav Péťa - Starosta Budišova na Vysočině a bývalý člen ČSSD. Podle záběrů skryté kamery televize Nova byl právě on hlavním organizátorem skupiny lidí, která se několik měsíců chystala ulít si do vlastní kapsy 30 milionů korun z fondů Unie. Peníze přitom byly určeny na opravu zámku v Budišově. Obviněn z vydírání, podplácení a nepřímého úplatkářství; hrozí mu osm let vězení. - více zde

VŠECHNY ČLÁNKY O KAUZE DOLEŽEL


Video