Přiotrávení žáci při čištění řeky

Přiotrávení žáci při čištění řeky - Školáci se přiotrávili při úklidu břehu Morávky v Dobré u Frýdku-Místku, kde našli lahve s těkavou látkou. | foto: mapy.idnes.cz

Školáci se přiotrávili při úklidu řeky

  • 11
Osm školáků se přiotrávilo při úklidu v rámci Dne Země. Na břehu řeky Morávky v Dobré u Frýdku-Místku našli lahve s těkavou látkou. Jedna se rozbila, děti se nadýchaly výparů diethyletheru. Čtyři chlapci skončili v nemocnici, další čtyři jsou v domácím ošetřování.

Několik chlapců kolem jedenácté hodiny objevilo dvě litrové lahve s neznámou látkou.

"Jedna lahev se však rozbila a žáci se nadýchali výparů těkavé látky. Čtyři jsou hospitalizování v nemocnici a další čtyři skončili v domácím léčení," sdělila iDNES mluvčí moravskoslezských hasičů Barbora Gabzdylová.

Operační středisko hasičů se o události dozvědělo v 11:15. Na místo dorazili profesionální hasiči z Frýdku–Místku. Hasiči na břehu zjistili, že jde o lahve s diethyletherem.

Chlapci ve věku 11 a 12 let podle Gabzdylové měli velké štěstí, že v lahvi bylo jen malé množství nebezpečné látky. Diethylether je totiž extrémně hořlavá látka. Ve vodě není zcela rozpustná a nad vodní hladinou vytváří se vzduchem výbušné směsi.

"Bylo to jen malé množství, maximálně litr, takže k vážnému ohrožení dětí ani životního prostředí nedošlo," uvedla Gabzdylová.

Školáci tak po nadýchání měli pouze závratě a byli ospalí. Při větším množství ale může látka vyvolat nervové poruchy, selhání srdce a krevního oběhu.

"Nejsou v žádném nebezpečí. Jsou při vědomí a komunikují. Budou v pořádku," řekla ČTK lékařka nemocnice, kde leží čtveřice školáků.

Hasiči okolí místa uzavřeli a v protichemických oblecích sebrali látku do přepravního kontejneru. Kontejner pak odvezli do chemické laboratoře k dalšímu rozboru.

Pracovníci Povodí Odry odebrali také malé množství kontaminované půdy a případ nadále řeší ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu Frýdek–Místek.


Video