Ivan Poustka na chodbě okresního soudu v Karlových Varech (7. února 2012)

Ivan Poustka na chodbě okresního soudu v Karlových Varech (7. února 2012) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Šest let po smrti ženy po gynekologické operaci vynese soud rozsudek

  • 6
Šest let poté, co po běžné gynekologické operaci zemřela v karlovarské nemocnici 42letá pacientka Iveta Říhová, se tamní soud přiblížil k vynesení rozsudku o vině či nevině lékařů Ivana Poustky a Jiřího Klikara. V úterý vypovídal soudní znalec, gynekolog Michal Mára, a na příštím jednání za měsíc naplánovala soudkyně Ivana Fořtová závěrečné řeči a vynesení rozsudku.

Iveta Říhová si kvůli myomu nechala pod domluvě s ošetřujícím lékařem vyoperovat v karlovarské nemocnici dělohu. Operoval Ivan Poustka, jeho nadřízený, šéf oddělení Jiří Klikar byl v době operace mimo nemocnici. Oba jsou obžalovaní z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Jiřího Klikara obžaloba spojuje s nedostatečnou pooperační péčí.

Pacientku s perforací střeva nakonec zabila infekce a následný septický šok. Zemřela devět dnů po operaci.

"K poranění střeva může dojít i při dodržování maximální opatrnosti operatéra. Stejně se v souladu s odbornou literaturou domnívám, že minimálně padesát procent případů nemusí být v den operace rozpoznáno. To, že se na komplikaci přijde až třetí den po operaci, je poměrně běžné i na naší klinice. Bohužel takový konec je smutný a relativně vzácný," vypověděl v úterý u soudu znalec Michal Mára.

Jiří Klikar (7. února 2012)

"Když chybí primář, tak jeho zástupce přejímá všechna práva a povinnosti a ručí za chod pracoviště," odpověděl dále na otázku Klikarova právního zástupce.

Trestní oznámení na lékaře podala matka pacientky Jaroslava Klímová. Po skončení soudního jednání připomenula, že soudy již trvají čtyři roky. "Za tu dobu tehdy šestnáctiletá vnučka vystudovala, postihl mne infarkt a zemřel manžel. Loni dva dny před soudním jednáním skonal můj právník. Není dne, kdy bych si na bolestnou ztrátu dcery nevzpomněla," sdělila Jaroslava Klímová.

"Soud rozhodne na základě důkazů a ne pocitů," uvedla soudkyně Ivana Fořtová. Znalecký ústav jí původně nezodpověděl deset otázek, proto si musela vyžádat další posudky.


Video