Šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams

Šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams | foto: MF DNES

Policie obvinila z korupce šéfa Tatry. Měl uplácet exministra Bartáka

  • 308
Šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse policie obvinila z korupce v souvislosti se státními zakázkami. Překvapivé je to proto, že hlavním svědkem proti Adamsovi je bývalý vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. Muž, který je sám obviněn z korupce a jedním ze svědků v případu je právě Američan Adams.

"Ronald Adams byl zadržen a obviněn z úplatkářství. Stíhání stojí na svědectví Martina Bartáka," řekl MF DNES mluvčí Tatry Vladimír Bystrov.

Barták podle něj v rámci vlastní obhajoby vypověděl, že za ním na výstavě zbraní přišel Adams a naznačil mu, že má jakési speciální fondy na zařízení armádních zakázek. "Pan Adams je zadržený a v úterý by měl soud rozhodovat o jeho případném vzetí do vazby," dodal Bystrov.

Dosud přitom byla situace přesně opačná. Exvelvyslanec USA William Cabaniss a manažer Tatry Duncan Sellars uvedli, že právě exministr obrany Martin Barták žádal v roce 2008 ve Washingtonu miliony v souvislosti se zakázkou pro armádu na nákup vozů Tatra.

Ronald Adams pak sdělil, že mu "prostředník někoho vysoko postaveného" tlumočil vzkaz z ministerstva: Když Tatra zaplatí pět milionů dolarů, nebude mít problémy.

Tím prostředníkem byl zbrojař Michal Smrž, Bartákův dobrý známý. Barták i Smrž byli obviněni. První z korupce, druhý z podvodu.

Zvláštní je, že nynější zadržení Adamse dozoruje jiné státní zastupitelství než vyšetřování případu Tatra. Šéfka ostravských žalobců Zlatuše Andělová včera večer o zadržení důležitého svědka Adamse nevěděla.

Další podivností je, že Adams podle Bartákova svědectví nabízel "fondy" mezi 5. a 7. květnem 2009 v Brně. Tedy až rok po schůzce ve Washingtonu.

,

Video