Sergej Onyskiv (22. července 2005)

Sergej Onyskiv (22. července 2005) | foto: Iveta Lhotská

Šéf kuplířů: Dívky přišly samy

  • 10
Rozhovor MF DNES - Ukrajinec Sergej Onyskiv je přesvědčen, že je nevinný. A to mu přitom ještě před několika dny hrozilo spolu s dalšími osmi společníky až 13 let ve vězení. Pak se však skupina, považovaná za jeden z nejbrutálnějších kuplířských gangů v zemi, dostala na svobodu kvůli chybě soudce.

O případu ve čtvrtek jako první informovala MF DNES, s tím, že většina členů gangu po propuštění utekla za hranice. – více zde

Onyskiv, považovaný za hlavu gangu, zůstává. V pátek poskytl MF DNES rozhovor v kanceláři svého obhájce Miroslava Rouska v Teplicích.

V prvním okamžiku se zdálo, že má třiatřicetiletý Onyskiv s sebou ochranku. Jenže to byli další dva obvinění, Aleh Tvirtko a Andrej Haryachyj, kteří údajně zajišťovali přepravu dívek z Běloruska.

Onyskiv trvá na své nevinně: "Nevidím jediný důkaz. Není fotografie, není nahrávka. U soudu se říkalo jen to, co slyšela barmanka. My jsme odseděli 14 měsíců ve vazbě jen kvůli tomu, že někdo vyložil svůj názor, rozumíte?"

Proč jste vlastně přišel do Česka?
Viděl jsem tu stabilnější podmínky pro podnikání. Na Ukrajině byla nejistota.

Proč jste si vybral zrovna Dubí a proč jste provozoval striptýzový klub Miami?
Ano, beru to, byla to chyba. Ale žádná prostituce se v Miami nekonala. Věděl jsem, že na mne nemůže žádná policie, nikdo.

Do vašeho klubu byly podle obvinění dováženy dívky z Běloruska.
Ne. Já jsem byl jen nájemce.

Soud i policie uvádějí, že jste klub provozoval. Byl jsem spolumajitelem firmy, která provozovala klub Miami. Byly tam prostitutky?
Nevím o tom. Byly tam striptérky.

Jak moc jste věděl, co se v klubu děje?
Já byl v podniku vždy dopoledne, jinak tam byl provozák, já jsem se zabýval účetnictvím. To hrálo. Platili jsme zdravotní a všechno pojištění. Žádná klička tam nebyla.

Kde se podle vás vzalo obvinění, že Onyskiv a spol. jsou kuplíři?
E55, Ukrajinci, Jugoslávci... Znáte to – jsme tu cizinci.

Podle obvinění jste dívky prodávali do dalších nevěstinců. Vy to popíráte. Nabízel někdy někdo holky vám do klubu Miami?
Nikdy. I u soudu zaznělo, že striptérky přišly samy, na inzerát, od agentury.

Jste na svobodě. Zůstanete v Teplicích do dalšího soudu?
Necítím se vinen a nemám důvod se nikde skrývat a nikam utíkat.

Opravdu věříte, že pro vás soud, v němž vám hrozí deset let vězení, dopadne dobře?
Když jakkoli dopadne soud, tak vezmu pár švestek, jak se u vás říká, a půjdu sedět. Napište to. Půjdu sedět jako normální člověk.


Video