Šéf kampeličky zůstane ve vazbě

Ostrava - Bývalý předseda představenstva zkrachované Českomoravské družstevní spořitelny Petr Bezruč zůstane i nadále ve vazbě. Jak řekl státní zástupce Alexandr Dadam, Bezruč by na svobodě mohl ovlivňovat svědky nebo uprchnout do zahraničí. Společně s dalšími sedmi lidmi je Bezruč stíhán kvůli zneužití informací v obchodním styku. Podle Dadama se neoprávněně obohatili o 310 milionů korun.
"Rozhodnutí o prodloužení vazby jsem od soudu už dostal," potvrdil Dadam.

Bezručovi, kterého na útěku zadrželi slovenští policisté, navíc hrozí i obvinění ze zpronevěry 97 milionů korun. Slovenské úřady ale ještě neschválily rozšíření trestního stíhání.

Bezruč podle policie loni v listopadu neoprávněně prodal autosalon Svět aut za více než 97 milionů korun. Peníze ale neposlal do pokladny zkrachované záložny a po prodeji uprchl.

Pět z obviněných působilo přímo ve vedení záložny. Další tři měli prospěch z peněz, které kampelička ztratila. V jednom případě připravili o více než 100 milionů korun přímo družstevní záložnu. Bezruč, který je jediný ve vazbě, je obviněn z organizace trestného činu.

Na kampeličku uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami nucenu správu loni 12. ledna. Správce pak zjistil, že z asi 1,4 miliardy korun vkladů chybí 90 procent. Na záložnu byl nakonec vyhlášen konkurs.

Video