Měla by být potrestána i druhá strana, tvrdil na tiskové konferenci předseda

Měla by být potrestána i druhá strana, tvrdil na tiskové konferenci předseda Česko-romské společnosti Štefan Gorol. | foto: Radek Petrášek, ČTK

Romové z Nového Boru se bojí odvety, vinu dávají i obsluze herny

  • 603
Romové z Nového Boru svolali kvůli nedělnímu masakru ve zdejší herně netradiční tiskovou konferenci. Obávají se odvetné akce extremistů, která by se měla podle jejich informací uskutečnit o víkendu. Na vině je podle nich i obsluha herny, která neměla mladíky vůbec pouštět dovnitř.

Romové nesouhlasí ani s tichou demonstrací, kterou svolala na pondělí skupina lidí, která si říká Bezpečí domova. "Policie mě ujistila, že se k nám o víkendu žádní extremisté nechystají," uklidňoval Romy starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Romové na tiskové konferenci přečetli svoje prohlášení, ve kterém tvrdí, že celý incident odsuzují a plně v této věci důvěřují policii. "Myslíme si ale, že by zároveň měla být potrestána i druhá strana, protože obsluha herny vůbec neměla naše nezletilé do herny pouštět. Není správné, když dospělý muž uhodí patnáctiletého hocha," uvedl předseda Česko-romské společnosti Štefan Gorol.

Hovořil o okamžiku, kvůli kterému masakr s použitím mačet vlastně vznikl. Mladí Romové se pohádali s barmankou, které se jeden z hostů zastal.

"Kluci odevzdali nějaký šrot a šli si vyhrát peníze, aby nějaké přinesli domů. Co mají dělat, když rostou jako dříví v lese, nemají kam chodit a jsou bez práce," tvrdil Štefan Gorol.

Romové si přivedli na tiskovou konferenci svědky. Helena Koubová viděla, jak mladé Romy z herny vyhnali a sprostě jim nadávali: "Ten člověk na ně křičel, že je špinavej, smrdí a aby opustil bar."

Josef Tancoš, další asi z dvacítky Romů, kteří se na konferenci dostavili, chtěl po starostovi města, aby odvolal pondělní protestní demonstraci. Prý by mohlo vyeskalovat napětí mezi Romy a ostatními obyvateli Nového Boru. Jaromír Dvořák to odmítl s tím, že to není v jeho pravomoci, neboť akce byla řádně ohlášena tři dny předem.

Přestože Romové s tím, co se stalo, nesouhlasí, dále svalovali vinu na barmanku. "Na ní je devadesát devět procent viny," hřímal bratr Štefana Gorola Dušan.

Nato vystoupil starosta Dvořák a prohlásil, že odmítá tak zjednodušený pohled na to, co se stalo: "Nemůžeme to bagatelizovat, protože to byl masakr, jinak to nazývat nebudu. Souhlasím ale s tím, aby to policie co nejrychleji vyšetřila a viníci byli potrestáni."

Na tom se shodly obě strany. Romové dokonce nabídli policii, že zbývající dva násilníky, kteří jsou na útěku, pomohou dopadnout.


Video