Podnapilý řidič se snažil uplatit policisty. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Řidič chtěl podplatit policisty, hrozí mu vězení

  • 26
Tři roky vězení hrozí 60letému muži z Vrbna pod Pradědem. Během dopravně-bezpečnostní akce Kryštof se snažil uplácet. Podnapilý řidič felicie uniformovaným mužům nabízel padesát tisíc korun. Kryštofa spustila policie už v pondělí.

"Policisté u řidiče provedli orientační dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem," popsala středeční příhodu bruntálská policejní mluvčí Lucie Krašteničová. "Hned poté začal muž hlídce nabízet částku dva tisíce korun s tím, aby nebylo nic hlášeno."

Policisté se nenechali nabídkou zlákat a odvezli hříšníka k odběru krve do bruntálské nemocnice. Řidič se ale ani během cesty nenechal odradit a nabízenou částku postupně zvyšoval až na padesát tisíc, které měl údajně doma.

Když muži zákona odmítli i takto vysoký úplatek, začal jim řidič vulgárně nadávat. Ve vyjednávání se snažil pokračoval i v čekárně nemocnice.

Ve čtvrtek ho policejní komisař začal stíhat pro trestný čin uplácení. Muži, který je stíhán na svobodě, hrozí až tříleté vězení nebo peněžitý trest.

Kryštof je na silnicích od úterý
Dopravně-bezpečnostní akci Kryštof spustila policie už v pondělí, prezidium ji však oznámilo až o den později. - více zde

Každý den se do Kryštofa zapojilo kolem osmnácti set policistů, kteří průměrně zkontrolovali více než 36 tisíc automobilů, čtvrtina řidičů způsobila nějaký přestupek.

Podle policejního prezidia se do čtvrtka na pokutách vybralo bezmála osm milionů korun, dalších šest milionů budou úřady vymáhat po řidičích ve správním řízení.

Jedním z kontrolovaných byl i Jan Kuchara z Blatnice, kterého policisté zastavili jen pár desítek metrů od domova. Výsledek kontroly byl pro něj zdrcující. O škodovce, kterou měl týden, může ostatním už jen vyprávět, čeká ho pokuta a ještě popotahování po úřadech. - více zde


Video