Rentgen dostal Bulharku za mříže

L i b e r e c - Rentgenový snímek ruky pomohl dostat za mříže Bulharku, kterou ostraha v libereckém domě Tesco přistihla, jak chce vykrást zákaznici kabelku. Cizinka se sice hájila, že jí ještě není patnáct let, aby se trestu vyhnula, rentgen však odhalil něco jiného. Podle uzavřených kostních štěrbin lékaři dospěli k závěru, že ženě už bylo osmnáct let. Za své chování je tedy trestně odpovědná.


"Za padělání a pozměňování veřejné listiny, pokus krádeže a podplácení jsem jí vyměřila půldruhého roku ve vězení," řekla soudkyně Okresního soudu v Liberci. Po propuštění na svobodu čeká Bulharku vyhoštění z republiky.

Soudkyně přiznala, že ženinu totožnost nikdo nezná. K jedněm a týmž otiskům prstů jsou totiž v centrální kartotéce přiřazena dvě různá jména. Obě však mohou být smyšlená. V soudním spise je proto ženin popis doplněný poznámkou, že vystupuje pod těmito dvěma jmény. "S podobný případem jsem se zatím nesetkala," podotkla soudkyně.

Když ostraha v libereckém Tescu vloni v listopadu ženu přistihla, že chce zákaznici vykrást kabelku, přivolala policisty. "Ti si prohlédli její cestovní pas a napadlo je, že něco není v pořádku," řekla soudkyně. "Proto ji převezli na cizineckou policii, kde se podezření o zfalšovaném dokladu potvrdilo." Tak se vlastně rozeběhlo vyšetřování, na jehož konci padl závěr, že Bulharce je více let, než kolik sama uvádí.

Podle obžaloby se Bulharka snažila policisty uplatit, když jim nabízela deset tisíc korun. Ona sama to však popírá a svoji obhajobu vystavěla na faktu, že chtěla pouze zaplatit pokutu, byť nic neudělala, což jim prý několikrát zopakovala. Oba policisté však při procesu shodně vypověděli: slovo pokuta z jejích úst nepadlo ani jednou.

Cizinka přiznala, že pas byl zfalšovaný. Datum narození v něm podle ní upravil v Bulharsku jakýsi Mario jenom proto, aby jako nezletilá měla větší šanci získat vízum pro vycestování do Německa.

Podle obžaloby byla s Bulharkou v Tescu mladinká krajanka, která přiznala, že obě dvě kradly. "Tato dívenka opravdu vypadala tak na čtrnáct let, takže nebyl důvod, aby se podrobila rentgenovému snímku," dodala soudkyně. Potrestané cizince by podle soudkyně lidé hádali tak třicet let.


Video