Luděk Švidroň u plzeňského soudu

Luděk Švidroň u plzeňského soudu | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Recidivista dostal za proříznuté hrdlo 12 let

  • 1
Plzeňský soud poslal za pokus o vraždu na dvanáct let za mříže 29letého recidivistu Luďka Švidroně. Loni v srpnu v klatovském baru prořízl krk o sedm let staršímu muži. Za zločin mu hrozilo až patnáct let vězení.

Švidroň se na místě proti rozsudku odvolal. Jeho advokát nesouhlasí ani s výší trestu, ani s jeho právní kvalifikací. Podle něj šlo maximálně o ublížení na zdraví.

Podle závěrů soudních znalců byl útok nečekaný a vedený velkou silou. Odborníci se ale nemohou shodnout, zda jde o klasické říznutí, nebo útočník nůž do krku nabodl a následně jej rozpáral.

Švidroň přeřízl Josefu Glondkovi lícní tepnu. Muž přežil jen díky včasnému zásahu záchranářů.

"Mám ochrnutou pravou tvář, protože mi nůž přerušil nervy. Nemůžu zvednout pravou ruku, zasažený je i sval. Bolí mě pořád hlava," stěžoval si v půlce února Glondek. - více zde

Glondek je v současnosti ve vězení. Jeho ochrnutí se ale postupně rozšiřuje na další části těla. Proto už zažádal o přerušení trestu.

Švidroň zbil i Glondekovu družku
Potyčka mezi oběma muži proběhla loni 19. srpna ve tři hodiny ráno. Glondek přišel se svou družkou do baru. Tam ho Švidroň napadl. Udeřil i jeho družku.

Podle státní zástupkyně Václavy Brýdové zranil Švidroň svého soka vyhazovacím nožem zvaným motýlek. "Řízl ho, nebo bodl do krku. Rána vedla od čelisti až ke krční páteři, nůž přeťal tvářovou tepnu. Jen díky okamžité operaci zraněný přežil," řekla Brýdová.

Po pěti dnech podepsal vážně zraněný muž v nemocnici reverz a šel na vlastní riziko domů. Jeho družku mezitím lékaři poslali do plzeňské nemocnice. Poté, co ji Švidroň v baru srazil k zemi, oslepla na jedno oko. Lékaři jí ale zrak zachránili.

,
Témata: nůž, vražda, zdraví

Video