Tomáš Filadelfi

Tomáš Filadelfi | foto: Policie ČR

Přišla pro splátku 384 korun, zavraždil ji. Dostal 13,5 roku

  • 48
Vrchní soud v Olomouci snížil Tomáši Filadelfimu o rok trest za vraždu. Ve vězení tak stráví 13,5 roku. Šestadvacetiletý útočník podle soudu loni v Boleradicích na Břeclavsku ubodal pracovnici firmy Provident Financial, která si k němu přišla pro dvě splátky.

Rozsudek je pravomocný, možné už je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle obžaloby Filadelfi osmapadesátiletou ženu napadl 26. října 2009 dopoledne. Pracovnice úvěrové firmy si k němu domů tehdy přišla pro 384 korun jako splátky jeho dvanáctitisícové půjčky.

Slovák ji podle spisu několikrát bodl nožem do hrudi a tělo poté ukryl ve sklepě svého domku pod vrstvou suti.

Filadelfimu za vraždu hrozilo až 15 let vězení. Podle odvolacího soudu byl ovšem trest uložený při horní hranici zákonné sazby nepřiměřeně přísný. Filadelfiho odvolání proto z části vyhověl. Jeho advokát totiž navrhoval, aby byl potrestán za zabití.

Podle předsedy soudního senátu Jaroslava Zbožínka bylo nutné posoudit i to, jak se obžalovaný ke svému jednání staví. "Na oko činu lituje, ale v prvé řadě lituje jen sebe a své rodiny," řekl soudce.

Senát nevyhověl státnímu zástupci, podle kterého Filadelfi ženu zavraždil zvlášť surovým způsobem a také s cílem získat majetkový prospěch. Část cenností, které měla zavražděná u sebe, se totiž nenašla. Pro obžalovaného proto navrhl výjimečný trest. Zištný motiv se ale podle soudu neprokázal.

Po činu Filadelfi uprchl na Slovensko. Policisté ho zadrželi v Bratislavě. Brněnský krajský soud už dříve rozhodl, že bude po odpykání trestu vyhoštěn z České republiky.

Dnes pouze zopakoval, že činu lituje, dodnes si na něj prý ale nevzpomíná. Zmínil i finanční problémy, se kterými se jeho rodina potýkala. "Bylo toho na mě víc, než jsem byl schopný unést, a proto jsem se ocitl v neřešitelné situaci," řekl před soudem.

Filadelfi si podle pravomocného rozsudku trest odpyká v nejpřísnější věznici se zvýšenou ostrahou. Příbuzným zavražděné ženy navíc musí navíc zaplatit odškodné přes dva miliony korun.

,

Video