Záchranářům u nehody pomáhalo i 16 členů horské služby.

Záchranářům u nehody pomáhalo i 16 členů horské služby. | foto: HZS Libereckého kraje

Při pádu rolby do potoka se v Rokytnici zranilo 11 lyžařů včetně dětí

  • 63
Jedenáct lyžařů včetně dětí utrpělo zranění při pádu rolby do potoka v Rokytnici nad Jizerou. Vozidlo se s pasažéry zřítilo z pětimetrového srázu. Čtyři dospělí pasažéři utrpěli těžká zranění, jednu ženu do nemocnice transportoval vrtulník. Řidič rolby České televize přiznal, že převážel víc lidí, než je povoleno.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM
(Autor: HZS)

Rolba spadla v Rokytnici do potoka (14.2.2009)

Neštěstí se stalo nedaleko dolní stanice lanovky v areálu Horní Domky u Zalomeného vleku. Soukromá taxirolba objížděla horské chaty a zajišťovala svoz rekreantů, jimž skončil pobyt. Právě při jejich převážení spadla do potoka.

"Čtyři lidé jsou zraněni těžce, děti utrpěly šok a lehčí poranění," řekla iDNES.cz mluvčí liberecké záchranné služby Kristýna Fejfarová.

Podle horské služby je zraněných celkem jedenáct. "Ošetřili jsme a transportovali 11 poraněných, z toho 6 dospělých a 5 dětí," sdělil náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Řidič rolby řekl, že je na vině technická závada. Navíc připustil i vlastní pochybení, vezl totiž příliš mnoho lidí. "Připouštím, bylo jich tam víc než osm," řekl řidič v ČT. Rolba může přepravovat osm pasažérů, podle televize Nova v ní ale jelo celkem 17 lidí.

Rolba spadla v Rokytnici do potoka (14.2.2009)

Rolba jela nekontrolovaně 200 metrů a pak spadla z pětimetrového srázu. "Zřejmě kvůli technické závadě diferenciálu se stalo vozidlo neovladatelné, převrátilo se na pasažéry a s pásy nahoře se zřítilo do potoka," řekl ČTK Bohumír Šlégr, který obsluhuje lanovou dráhu na Lysou horu.

Zraněným pasažérům pomáhali záchranáři i 16 členů místní horské služby, kteří byli zrovna v Rokytnici na školení.

Rolba spadla v Rokytnici do potoka (14.2.2009)

"Členové horské služby převezli zraněné na sněžných skútrech dolů k silnici, kde je přeložili do sanitek," uvedla mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková.

Pro ženu s vážným zraněním kyčle a podezřením na poranění pánve musel přiletět vrtulník. Další pasažéři měli zlomené ruce a poranění páteře.

Rolba spadla v Rokytnici do potoka (14.2.2009)

Na místo nehody přijeli i hasiči. Zjišťovali, zda z rolby neunikají do potoka ropné látky.

,

Video