Vrtulník Mi-35

Vrtulník Mi-35 | foto: Ministerstvo obrany

Při nehodě vrtulníku na Přerovsku chybovala posádka

  • 13
Vyšetřovací komise došla k závěru, že za nehodou bitevního vrtulníku Mi-35 u Pavlovic na Přerovsku je chyba posádky. Stroj v pátek přesekl drát vysokého napětí a ten dopadl do zahrádkářské osady u Pavlovic. Nikoho ale neohrozil, protože šlo o takzvané zemnící lano, které nebylo pod napětím.

"Oficiální ukončení vyšetřování ještě není. Podle předběžných závěrů vyšetřovací komise šlo o chybu pilota, který přehlédl elektrické vedení a spodní částí vrtulníku shodil vodič. Oficiální zpráva bude do 14 dnů," řekla dnes Markéta Mikulíková z Velitelství společných sil.

Podle velitele přerovské vrtulníkové základny Jaroslava Brauna za let zodpovídá celá osádka, kterou tvoří tři lidé - kapitán vrtulníku, pilot - operátor, který naviguje, a palubní technik.

"Zatím výsledky, ani ty předběžné, ještě nemám. Momentálně má osádka vrtulníku zákaz létání, provede se její proškolení, znovu se vše zopakuje se zaměřením na ty chyby, které tam provedli. Provede se jejich teoretické i praktické přezkoušení za letu, a pokud bude vše v pořádku, budou pokračovat ve výcviku," uvedl Braun.

Se závěry hodlá počkat na výsledky policie. Ta případ prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

"Nyní je to v rukách policie, která dostane podklady od komise velitele společných sil. Na základě toho se rozhodne, co s tím bude dělat dál," doplnil Braun. Nehoda tak může skončit na stole státního zástupce nebo u vrtulníkové základny ke kázeňskému řešení.

Nehoda se stala ve chvíli, kdy osádka plnila úkol navigačních letů. Piloti při něm létají ve výšce 15 metrů nad terénem. O drát, který však nebyl pod napětím, zavadila spodní část stroje ve chvíli, kdy vrtulník vedení nadlétával. Energetici škodu na přetrženém drátu vyčíslili na 60 tisíc korun. - čtěte Bitevní vrtulník při výcviku přesekl drát vysokého napětí

Šlo podle nich o zemnící lano, které chrání vedení před atmosférickými vlivy. V okolí tak nedošlo ani k výpadku proudu. Vrtulník byl podle zástupců základny poškozen pouze minimálně, škodu vyčíslili i s prací na 6 500 korun. O případné náhradě škody bude rozhodnuto rovněž po ukončení vyšetřování.

,

Video