(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: HZS STČ

Na Kladensku v noci dvakrát hořelo, příčinou byly adventní svíčky

  • 9
Požár bytu v kladenské čtvrti Kročehlavy v noci spěchali likvidovat hasiči. Z domu museli evakuovat 31 lidí. O pár hodin později vzplál na Kladensku i rodinný dům, kde se dva dospělí a tři děti nadýchali kouře a uvnitř domu také uhynul pes. V obou případech hořelo od svíčky.

Ve třetím patře domu v kladenské ulici U Hvězdy začalo hořet kolem 22. hodiny. Požár zcela zničil ložnici ve třípokojovém bytě, zbytek bytu byl silně zakouřený.

„Hasiči pokoj vyklidili. Z domu bylo nutné evakuovat 31 lidí. Manžele z vyhořelého bytu odvezla městská policie do náhradního ubytování, které zajistilo město,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík.

Událost se obešla bez zranění, z devíti lidí, jejichž zdravotní stav na místě kontrolovali přivolaní záchranáři, do nemocnice nemusel ani jeden. Škody byly předběžně vyčísleny na 800 tisíc korun.

Požár se podařilo uhasit přibližně po půl hodině. Za necelé tři hodiny od nahlášení události už hasiči byli zpět na základnách. „Příčinou je zřejmě nedbalost při manipulaci se svíčkou,“ doplnil mluvčí.

Ze stejného důvodu hasiči chvilku před třetí hodinou ranní vyjížděli do obce Pletený Újezd na Kladensku. „Vzplál tam patrový rodinný dům. Uvnitř se nadýchali kouře dva dospělí a tři malé děti. Všechny odvezla záchranná služba do nemocnice. V domě uhynul pes, druhého hasiči odvezli k veterináři,“ objasnil Holomčík.

Oheň se podařilo zcela zlikvidovat přibližně za půl druhé hodiny. „Přímé škody byly i v tomto případě spočítány na 800 tisíc korun, uchráněný majetek pak na milion. Příčina je taktéž obdobná, a sice vznícení hořlavých materiálu od adventní svíčky,“ dodal.

Napodruhé hořelo od svíčky v obci kousek od Kladna.

Napodruhé hořelo od svíčky v obci kousek od Kladna.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Video