Vyšetřovatelé v areálu vřesovského kombinátu

Vyšetřovatelé v areálu vřesovského kombinátu | foto: Martin Stolař, MAFRA

Požár v areálu Sokolovské uhelné nepřežil jeden člověk

  • 2
Požár v chemicko-energetickém komplexu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku si vyžádal jednu oběť. Další tři lidé jsou zranění. Oheň se rozhořel před půlnocí, ještě v noci ho hasiči zlikvidovali. Ráno byli na místě vyšetřovatelé a hledali příčiny požáru.

"Jeden zaměstnanec byl mrtvý na místě. Druhý má popáleniny druhého stupně na předloktí - asi na dvou procentech těla. Další dva se nadýchali kouře," řekl mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta. Podle informací ČTK bylo mrtvému muži 56 let.

Hořelo v areálu využívaném jako palivový kombinát. Mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal uvedl, že podle prvních informací začalo hořet po explozi generátoru.

Energetický komplex ve Vřesopvé, kde ve čtvrtek 9. září při výbuchu generátoru zemřel jeden člověk

Energetický komplex ve Vřesové, kde ve čtvrtek 9. září při výbuchu zemřel jeden člověk

Na místo se sjelo deset hasičských aut z celého kraje, záchranáři zkrotili plameny asi po dvou hodinách.

Příčina požáru zatím není známá, na místě pracují vyšetřovatelé. Podle mluvčího Sokolovské uhelné Josefa Michalského odstavili zaměstnanci ve 22 hodin turbogenerátor teplárny. Ve 23.15 pak začal z tohoto zařízení vytékat olej, který se vznítil.

"Popáleniny jednoho zaměstnance byly neslučitelné se životem, další budou v pořádku. Je nám to líto," uvedl Michalský. K události došlo ve staré teplárně. "Provoz ohrožen nebyl, to je to nejmenší. To jsme zvládli," dodal Michalský.

Výbuch se v energetické divizi podniku odehrál ve velké několikapatrové hale a kromě generátoru poničil i střechu. "Byl to standardní zásah, museli jsme natáhnout vedení vody do vyšších pater. Zvenku požár vidět nebyl. Ani obyvatelé obce Vřesová nebyli nijak ohroženi," řekl mluvčí hasičů Martin Kasal.

I když vážnější havárie nejsou v palivovém kombinátu ve Vřesové časté, občas k nim dochází. Naposledy 4. července letošního roku unikl čpavek z cisterny. Asi 19 tun uniklé chemikálie se ale podařilo zadržet v jímkách kombinátu a nikdo nebyl při havárii zraněn.

V roce 2007 ve Vřesové vybuchl a následně unikl asi kubík čpavku. Tehdy byli dva lidé vážně zraněni. S popáleninami byli převezeni do nemocnice.

,

Video