Pátrání komplikuje silný proud. Ilustrační foto.

Pátrání komplikuje silný proud. Ilustrační foto. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Potápěči selhalo srdce při hledání tonoucího

  • 26
Na přehradě Hracholusky na Plzeňsku vypadl z loďky epileptik. Muž dostal záchvat, začal se topit a zmizel v hlubině. Jednoho ze zasahujících potápěčů postihl při záchranné akci srdeční kolaps. Jeho stav už je ale stabilizovaný. Tělo pohřešovaného se našlo až večer.


Dva muži a žena se odpoledne vydali na loďce na přehradu Hracholusky. Chtěli si užít jeden z posledních teplých dnů.

Vyjížďka skončila tragicky. Když se loďka dostala doprostřed přehrady, asi dvě stě metrů od Nového mostu u Pňovan, zhruba šedesátiletý muž zřejmě dostal epileptický záchvat. Vypadl z lodi a zmizel pod hladinou. Známí se mu marně snažili pomoci.

Na místo okamžitě vyrazili hasiči se čluny, policisté s potápěcí výbavou a záchranáři s vrtulníkem. Policejní potápěči ihned zahájili pátrání. "Práce jsou velice složité, v místě je silný proud," uvedl mluvčí hasičů František Vaško.

Na místo později dorazil druhý vrtulník a oba stroje prolétávaly nízko nad hladinou. Mužovo tělo potápěči objevili až kolem 18. hodiny.

Záchranář zkolaboval
Při akci zkolaboval ve vodě i jeden ze záchranářů. "Měl pravděpodobně srdeční kolaps. Vrtulník ho okamžitě přepravil do plzeňské nemocnice," popsal mluvčí záchranky Miroslav Bukovjan.

V podvečer lékaři potvrdili, že záchranář je z nejhoršího venku. "Jeho stav už je stabilizovaný, leží na interní klinice," potvrdila administrátorka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Nováková.

Podle Jaroslava Šuse z Potápěčské a záchranné služby mohl mít potápěč přebytek dusíku v krvi. To se stává, pokud je potápěč pod vodou přes půldruhé hodiny.

V uvedené části přehrady je hloubka kolem 25 metrů. "Pokud vyloučíme zdravotní problémy samotného potápěče, mohl se v této menší hloubce pouze přitopit," řekl ČTK Jaroslav Šus.

,

Video