soud vina trest justice

soud vina trest justice | foto: Profimedia.cz

Policistu obžalovaného z loupeží označil znalec za nezralého

  • 14
Před příbramským soudem stanul bývalý policista Roman Vlk, obžalovaný ze série loupežných přepadení. Kvůli dluhům zaútočil na obsluhu čerpacích stanic, sázkové kanceláře i banku. Znalec ho označil za nezralou osobnost neschopnou dohlédnout důsledky svého jednání.

Expolicista Roman Vlk podle obžaloby od konce srpna do 11. října 2007 přepadl čtyři benzinové pumpy, sázkovou kancelář a pobočku banky v okresech Benešov, Pelhřimov, Příbram, Plzeň-jih a Klatovy.

Ve všech případech podle obžaloby ohrožoval obsluhu služební zbraní a nutil ji vydat peníze. Oloupené firmy vyčíslily škodu od necelých tří tisíc do zhruba 35 tisíc korun.

Motivem činů byla podle znalce Vlkova neschopnost splácet dluhy a jeho závislost na blízkých osobách. Připustil, že se muž obžalovaný z loupeží a útoku na veřejného činitele může napravit a začlenit do společnosti.

Při předchozím líčení vypověděla pracovnice spořitelny v Rožmitále pod Třemšínem, že před ni Vlk položil papír s textem, z nějž si pamatuje jen slovo "přepadení" a to, že mu má do 30 sekund dát peníze. Na chvíli prý vytáhl z kapsy pistoli. Když mu řekla, že pokladna má bezpečnostní zámek a že ji hned neotevře, odešel bez peněz.

Také na další z přepadených žen, která pracovala na benzinové čerpací stanici ve Hvožďanech, prý Vlk vytáhl pistoli, působil při tom klidným, vyrovnaným dojmem a nekřičel. Odnesl si asi sedm tisíc, dalších 600 korun stál benzin, který před přepadením natankoval bez zaplacení.

Střelnou zbraň Vlk podle obžaloby vytáhl i na pracovníka čerpací stanice v Železné Rudě a muže ze sázkové kanceláře, z níž si odnesl kolem 12 tisíc korun.

Obžalovaný sháněl peníze na úhradu dluhů. Kvůli hře na automatech si půjčil od bank, kamarádů a rodičů přes půl milionu korun. Vlk se všem přepadeným omluvil, většině poškozených nahradil i způsobenou škodu.

,

Video