Policistu čeká za zbití cyklisty obžaloba

  • 7
Policistu ze Studénky Václava Filipce, který zbil obuškem Vlastimila Sklenáka za to, že jel na kole a měl na vodítku psa, čeká soud. Státní zastupitelství v Ostravě, které řídilo vyšetřování Filipce i jeho kolegy Miroslava Tericha uzavřelo vyšetřování a navrhlo je obžalovat.

Oba ze zneužití pravomoci veřejného činitele, Filipce navíc z ublížení na zdraví.

"Do týdne rozhodnu, zda podám obžalobu, nebo zda navrhnu došetření případu, což ale nepředpokládám," uvedl Alois Dlouhý z krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Případ vyvolal ve Studénce protestní akce, kterých se zúčastnily stovky lidí. Signatáři petic a účastníci demonstrace protestovali proti tomu, že Filipec zůstává u policie.

"Shromáždili jsme na třicet stížností proti postupu tohoto policisty. Vždy šlo o extrémní brutalitu," uvedl organizátor akcí Pavel Lazecký. Vypátral, že Filipce, který je u policie dvacet let, už v roce 1988 odsoudil vojenský soud v Olomouci za zneužívání pravomoci veřejného činitele, protože použil proti dvěma mužům nepřiměřeného fyzického násilí.

Potrestal ho ale jen srážkami z platu a dnes je trest již vymazán. Ředitel policie v Novém Jičíně Karel Třetina postavil Filipce mimo službu až po několikaměsíčním vyšetřování Inspekce ministra vnitra.

Filipec napadl Sklenáka poté, co s ním muž odmítl jít na policejní stanici, aniž by bylo postaráno o kolo a psa. "Bylo to hrozný zážitek, hlavně to bylo velmi potupné. Jsem rád, že snad zvítězí spravedlnost," řekl Sklenák, který byl kvůli zraněním čtyři týdny na nemocenské.


Video