Řidič kamionu zůstal stát mezi Bílčicemi a Leskovcem nad Moravicí na Bruntálsku. Sype pod kola škváru, aby se mohl rozjet. (29. listopadu 2010)

Řidič kamionu zůstal stát mezi Bílčicemi a Leskovcem nad Moravicí na Bruntálsku. Sype pod kola škváru, aby se mohl rozjet. (29. listopadu 2010) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Policisté vyjížděli v pondělí kvůli sněhu dvakrát častěji, řešili 446 nehod

  • 0
Sníh, který včera pokryl republiku, zaměstnal policisty a hasiče výrazně více než jindy. Policie podle předběžných statistik zaznamenala 446 havárií, což je o 280 více než v neděli, kdy sněžilo minimálně.

Pondělí tak bylo víc než dvojnásobně náročné než poslední den minulého týdne.

Nehod se ale samozřejmě stalo více, ty se škodou do 100 tisíc korun totiž není potřeba policistům vůbec hlásit. Stovky menších kolizí tak řidiči nahlásili přímo pojišťovnám.

Hasiči zasahovali u 543 událostí, z toho 216 bylo dopravních nehod a 256 technických zásahů, mezi které patří například odklízení spadaných větví a stromů. "Počet zásahů přesáhl zhruba o 90 procent dlouhodobý průměr," informovala mluvčí hasičů Ivana Svitáková.

Nejčastěji podle policie havarovali řidiči v Praze a Středočeském kraji.

Také hasiči měli v tento den nejvíce práce ve Středočeském kraji, kde byli přivoláni ke 137 případům. Následoval Plzeňský a Moravskoslezský kraj.

Pondělní dopravní nehody si vyžádaly čtyři životy a 80 zraněných.

Smrt po smyku i při odklízení sněhu

Jednu z tragických havárií zaznamenali záchranáři v podvečer na Pelhřimovsku, kde třiačtyřicetiletý řidič osobního auta zřejmě při předjíždění dostal smyk a narazil do protijedoucího náklaďáku. Řidič zemřel na místě, spolujezdec putoval s vážným zraněním do nemocnice.

Řízení na namrzlé silnici zhruba ve stejnou dobu nezvládl ani šestatřicetiletý řidič vozu Škoda Octavia a srazil v Dobroticích na Kroměřížsku seniorku, která před domem odklízela sníh. Pětasedmdesátiletá žena vážným zraněním podlehla.

Nehoda omezila i provoz na železnici. Vlak z Prahy do německého Norimberku se ráno srazil s osobním autem na přejezdu mezi Stodem a Hradcem u Stoda na Plzeňsku. Zemřel při tom sedmadvacetiletý muž, osmiletou dívku převezli záchranáři do nemocnice, utrpěla otřes mozku.

Železniční přejezd v Hradci u Stoda, kde se ráno źa sněhové vánice srazil mezinárodní expres s osobním autem

Železniční přejezd v Hradci u Stoda, kde se ráno za sněhové vánice srazil mezinárodní expres s osobním autem

Pondělní přívaly sněhu komplikovaly dopravu zejména ve vyšších polohách, nehody byly ale hlášeny i z níže položených oblastí. Místy se k silnému sněžení přidal ještě silný vítr, který vytvářel sněhové jazyky a závěje. Hasiči proto často vyjížděli i k zapadlým vozidlům.

,

Video