Policisté v Pelhřimově zavinili smrt muže

  • 22
Muže, který se minulý čtvrtek v Pelhřimově opil, stál zásah policie život. Lidé ho v ten den našli ležet podnapilého na ulici a přivolali policii. Policejní hlídka podroušeného sedmapadesátiletého muže naložila do služebního automobilu a z neznámého důvodu s ním místo do nemocnice zamířila za město. Důchodce byl pak nalezen mrtev. S největší pravděpodobností zmrzl, policie však přesnou příčinu smrti tají.

"Podrobnosti případu nebudeme až do konce vyšetřování uvádět," řekl pelhřimovský policejní mluvčí Josef Blaha. Dvojici pelhřimovských policistů vyšetřovatel v úterý večer obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Vyšetřování: Smrt zavinili policisté
V polích za Pelhřimovem zemřel zřejmě na podchlazení sedmapadesátiletý člověk. Na místo poskytnutí první pomoci ho tam neznámo proč odvezli pelhřimovští policisté. Dvojici pelhřimovských policistů, kteří vyvezli muže za město, obvinil vyšetřovatel zvláštního odboru Úřadu vyšetřování ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Soud jim může udělit až desetiletý trest vězení.

Minulý čtvrtek večer přivolali náhodní chodci k sedmapadesátiletému muži policii. Podnapilý ležel bezvládně na ulici. Přivolaná hlídka muže naložila do služebního vozu. Místo do nemocnice s ním ovšem zamířila za město. Uprostřed polí ho policisté opustili, neposkytli mu přitom žádné ošetření. Tu noc se teplota venku pohyboval kolem nula stupňů Celsia.

O tom, proč čtyřiadvacetiletý a osmadvacetiletý policista neposkytli muži první pomoc a proč ho vezli zrovna do polí, lze jen spekulovat. Stejně tak se lze dohodovat o příčině jeho úmrtí. Policie totiž mlčí.

"Případ je v šetření, zatím k tomu nebudeme poskytovat žádné další informace," uvedla Marie Masaříková, mluvčí Inspekce ministra vnitra, která se tragédií zabývá. Nejasnosti v případu odmítl rozptýlit i mluvčí pelhřimovských policistů Josef Bláha.
Podle něj se nyní rozhoduje o osudu obou obviněných příslušníků pořádkové policie.

"Okresní ředitel se do konce týdne rozmyslí, zda je do doby vyšetření případu postaví mimo službu, nebo jim okamžitě ukončí služební poměr. Nejprve však musí zvážit všechna fakta, důkazy," prohlásil Bláha. Obvinění, kteří v policejních řadách slouží třetím rokem a zatím neměli žádné střety s kázeňským řádem, si do doby, než ředitel pelhřimovské pořádkové policie rozhodne o jejich osudu, museli vybrat služební volno.

A kdo vlastně byl onem sedmapadesátiletý důchodce? Bydlel v domě pro neplatiče na periférii Pelhřimova. "Chtěli jsem mu zařídit domov důchodců, ale nechtěl být nápomocen," říká Věra Cahová z pelhřimovského městského úřadu.
"Nebyl zlý, ale s nikým moc nekamarádil," vzpomíná Jindřich Staněk, soused mrtvého. Jak říká, často se ve svém bytě neobjevil i tři měsíce.

"Hlavně hodně pil. Pak přespával jak se dalo. Jak se jmenoval křestním? Myslím, že Mirek. Nebo možná Jarda," zamyslí se nad jménem mrtvého pana Hraly.


Video