Policisté řidiče nezabili, řekl soud

  • 15
Plzeňský soud zprostil viny dva bývalé policisty. Jaroslav Kraft a Zdeněk Pihýr podle obžaloby ubili k smrti v listopadu 1994 při silniční kontrole na Rokycansku opilého řidiče Josefa Šoltyse. Muž zemřel v nemocnici, kde se mu lékaři snažili zachránit život.

Podle soudu se obžalobě nepodařilo prokázat, že by čin spáchali Kraft s Pihýrem. Dvaačtyřicetiletý Šoltys podle soudních znalců zemřel v důsledku protržení sleziny a poranění střev.

Podle lékařů způsobily Šoltysovi zranění dva razantní údery do břicha. "Mohly to být kopy chodidlem, údery loktem, kolenem nebo pěstí," upřesnila soudní znalkyně Helena Kvapilová.

Dodala, že s protrženou slezinou a poraněnými střevy, což způsobilo silné vnitřní krvácení, mohl přežít bez odborného lékařské zákroku nanejvýš hodinu a půl.

Soudní znalci nevyloučili, že muž mohl se zraněními řídit auto a mohl je mít ještě před setkáním s policisty. To, že se Šoltys mohl například poprat a zranění mít už dříve, než potkal policisty, se od začátku snažili dokázat obhájci obžalovaných.

Oba obžalovaní u soudu nikdy nevypovídali. Kraftovi a Pihýrovi, kteří museli od policie odejít, hrozilo až deset let vězení. 

Zemědělec jel z hospody
Šoltys osudného dne seděl s přáteli v hostinci v Těškově. Pozdě v noci zaplatil útratu a před hostincem nasedl do automobilu Opel Kadett. "Podle výpovědí svědků vypil šest piv a šest fernetů," uvedl plzeňský soudce Luboš Patzenhauer.

Šoltys ujel několik set metrů a narazil na policisty. Stavěli ho, ale on nereagoval. Sjel na polní cestu a až tam zastavil. Policejní vůz zabrzdil za ním.

Během jednání před soudem jako svědek hovořil Petr Špelina, který v roce 1994 dělal zástupce rokycanského policejního ředitele. 

"Byl jsem v noci udělat kontrolu policejního obvodního oddělení. Oznámili mi, že se stal incident. Toho muže přivezli na služebnu. Pamatuji si, jak ležel na chodbě a chroptěl. Vypadal jako člověk, který je opilý na šrot. Policisté, kteří ho přivezli, řekli, že se nejprve uzamkl ve svém voze. Pak z něho vystoupil a jednoho z nich chytil za policejní blůzu a přetáhl mu ji přes hlavu. Oni se bránili údery rukou a obuškem," vypověděl Špelina.

,
Témata: nemocnice, Opel, Pivo, Smrt

Video