Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Policista údajně prozradil známé, že je prověřovaná. Hrozí mu 8 let vězení

  • 3
Olomoucký krajský soud řeší případ policisty Josefa Čepeláka, který podle obžaloby před dvěma lety upozornil svou známou, bývalou policejní vyšetřovatelku, že je prověřovaná kvůli podezření z nepřímého úplatkářství. Tím vyzradil utajovanou informaci a ohrozil vyšetřování. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle spisu se sedmapadesátiletý nadpraporčík dopustil činu 19. listopadu 2008 v budově olomouckého okresního policejního ředitelství. K informaci se dostal při opravě služebního počítače a své známé to ještě toho dne zavolal.

"Sdělil jí, že na ni byla provedena takzvaná lustrace, ačkoliv věděl, že je to utajovaná informace klasifikovaná stupněm utajení vyhrazené," uvedl krajský státní zástupce Lev Novák. Čepelák to údajně udělal, přestože ho jako policistu vázalo zachování mlčenlivosti. Hrozí mu proto také přísnější trest.

Čepelák jako pracovník Oddělení informačních a komunikačních technologií údaj zřejmě získal při opravě počítače jednoho z kolegů, který má práci s daty o prověřovaných osobách na starosti. Policista po opravě v jeho přítomnosti pro kontrolu data na několik listů vytiskl.

"Při té příležitosti pan Čepelák možná něco zahlédl," připustil svědek před soudem. Ženu policie odposlouchávala a jiný z policistů pak Čepeláka v telefonu poznal po hlase.

Případem se už dříve zabýval Okresní soud v Olomouci, vrchní soud ho ale předal krajskému soudu. Obžalovaný se k obvinění zatím ani jednou nevyjádřil. Odmítl vypovídat před vyšetřovateli i u okresního soudu a svého práva využil také nyní.

Krajský soud se měl případem zabývat i ve středu. Klíčová svědkyně, žena, které policista informaci vyzradil, se ale omluvila. Pokud soud Čepeláka uzná vinným, hrozí mu za trestný čin ohrožení utajované informace vězení na dva až osm let.

,

Video