Krajský policejní ředitel v Plzni Jaromír Kníže

Krajský policejní ředitel v Plzni Jaromír Kníže | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Policista, který rozehnal CzechTek, se stal krajským policejním ředitelem

  • 124
Nový krajským policejním ředitelem se od 1. listopadu stane Jaromír Kníže. Policista, který v roce 2005 vedl sporný zásah proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku nahradí ve funkci Miroslava Mašteru. Ten odchází do penze, končí i řada dalších elitních policistů.

O Jaromíru Knížeti, dosavadním Mašterově náměstkovi, se jako o novém krajském řediteli policie spekulovalo nejčastěji. Dnes ho do funkce přijel jmenovat policejní prezident Oldřich Martinů.

JAROMÍR KNÍŽE

Je mu 51 let, žije v Domažlicích.

K policii nastoupil ve svých 25 letech k pořádkové službě do Kdyně.

V roce 1990 se stal vyšetřovatelem v Domažlicích a vystudoval dálkově práva na MU v Brně.

Od roku 1995 vedl domažlický Okresní úřad vyšetřování, v letech 2004 až 2008 byl okresním policejním ředitelem v Tachově.

V roce 2008 povýšil na kraj. Nyní se z náměstka pro kriminální službu a vyšetřování stává od 1.listopadu krajský policejní ředitel.

"Měl jsem nelehký úkol při výběru ze dvou kvalitních kandidátů, vybrat jsem však mohl pouze jednoho," řekl Martinů.

Kníže v minulosti působil jako okresní ředitel policie v Tachově, kde vešel ve známost mimo jiné poté, co řídil násilné rozpuštění technoparty CzechTek v Mlýnci roku 2005. Letos se Kníže často objevoval v médiích také v souvislosti se zákroky proti pochodům radikálů v Plzni.

Kromě Maštery, který policii opouští po 39 letech ve službě, míří v Plzeňském kraji do civilu i řada další elitních policistů. Skončil šéf plzeňského městského ředitelství Lubomír Kučera, uniformu údajně svlékne i Mašterův ekonomický náměstek Jiří Tyc a také Luboš Berka, který měl na krajské správě na starosti lidské zdroje.

Policii opouští zřejmě v souvislosti s úsporami v resortu a s tím spojenou hrozbou ztráty výsluhy také řadoví příslušníci. Za poslední tři měsíce podalo výpověď v kraji na pět desítek policistů. Nováčky na jejich místa policie nepřijímá, protože má od ministra vnitra nařízeno šetřit.


Video