Policista dostal podmínku za týrání

  • 15
Za týrání nevlastního syna dostal 29letý policista u soudu v Jičíně podmínku s pětiletým odkladem. Jaroslav Bělina podle rozsudku dnes 10letého chlapce bil dlaní, prutem nebo vařečkou a hrubě mu nadával. Muž, který zůstává u policie, dostal podmínku už loni za autonehodu.

"Na začátku byl Jarda hodný. Ale asi za dva měsíce byl trošku zlejší. Řezal nás vařečkou, prutem nebo rákoskou. Na jeho příkaz jsme se museli bít se sestrou navzájem. Jinak nám hrozil, že nás zbije on. Byli jsme biti skoro každý den. Někdy i několikrát denně," popsal při vyšetřování chování svého nevlastního otce chlapec.

Podle obžaloby měl obžalovaný podobně nepřiměřeným způsobem trestat i nevlastní dceru. Soud však neměl dostatek důkazů, aby se tento bod obžaloby jasně prokázal.

"Především proto, že dívka odmítla vypovídat," vysvětlil předseda senátu Theodor Petryšín.

Policie se týráním dětí začala zabývat před necelými dvěma lety na základě upozornění chlapcova biologického otce, který měl se svojí bývalou ženou už delší dobu napjaté vztahy.

Ona na něj v minulosti podala trestní oznámení pro bití a znásilnění, on ji naopak obviňoval z psychického nátlaku na syna.

Chlapec se o bití zmínil otci při jedné z pravidelných návštěv, ten vše oznámil sociálním pracovníkům a soud mu později se souhlasem matky svěřil syna do péče.

"Výpověď otce mohla být účelová, protože mezi bývalými manželi stále trvá napětí. Nevycházeli jsme však jen z jeho tvrzení. Bití například potvrdil i chlapcův spolužák," uvedl soudce.

Bělina svou vinu u soudu popíral. "Přiznávám, že jsem děti občas plácnul přes zadek, ale v žádném případě jsem je netýral. Obžaloba je vykonstruovaná," tvrdil.

Podle něho za vším stojí chlapcův biologický otec, který chtěl dítě vymyšleným obviněním získat do své péče.

Soud zároveň zrušil Bělinovi loňskou podmínku za autonehodu a vynesl souhrnný trest za oba činy. Policista se okamžitě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.


Video