Počítač, PC

Počítač, PC - Počítač, PC | foto: Profimedia.cz

Policie pozatýkala filmové piráty na síti

  • 47
Deset počítačů s množstvím sdíleného nelegálního softwaru a filmů zabavila policie při sobotním zátahu v několika domácnostech v Klášterci nad Ohří. Jejich majitelům hrozí až dva roky vězení za porušování autorských práv.

Zadržení navíc mohou přijít o počítače, kterými se na stahování a nelegálním šíření filmů a dalších počítačových dat podíleli.

"Delší dobu jsme sledovali vytipované lidi, kteří sdílejí filmy prostřednictvím sítě peer-to-peer na jednom relativně uzavřeném internetovém okruhu. Při domovní prohlídce v sobotu ráno jsme pak u osmi z nich zabavili počítače s nelegálně staženými filmy," uvedl Robert Kubánek, vedoucí hospodářské kriminálky chomutovské policie, která za zátahem na filmové piráty stojí.

"Počítače nyní budou zkoumat znalci, a pokud na nich najdou software, hudbu, filmy či další věci, bude se rozhodovat o dalším postupu," dodal.

Počítačová síť, do níž se policie nabourala, byla podle kriminalistů plná čilého obchodování se staženými filmy, hudbou a programy. Její uživatelé takzvaně sdíleli, neboli nabídli k užívání dalším lidem na síti, část disků svých počítačů, na nichž si data vyměňovali.

"V té síti doslova kvetl výměnný obchod s nelegálně získaným softwarem a filmy. Nás samozřejmě zajímají ti, kteří tuto síť nejvíce zásobují a nějak z ní profitují," sdělil kriminalista.

"Sdílení nelegálně získaných filmů je porušením zákona. Takové zátahy na lidi, kteří se na sdílení a nelegálním stahování filmů podílejí, by měly působit hlavně preventivně na ostatní, kteří něco podobného dělají," doplnil.


Video