Policie: podnikatele zavraždili kvůli LTO

Olomouc, Zlín - Po sedmi letech se policii podařilo obvinit dva lidi podezřelé z vraždy podnikatele Miroslava Kovaříka, který zahynul při výbuchu svého BMW před domem ve Zlíně. Detektivové jsou přesvědčeni o tom, že vražda souvisí s nelegálními obchody s lehkými topnými oleji, na kterých se dřív daly vydělat miliardy korun. Jeden z podezřelých je navíc stíhán i za vraždu jiného podnikatele s LTO.

Zvrat ve vyšetřování nájemných vražd spojených s LTO z poloviny devadesátých let přišel v roce 1999 poté, co se do země vrátil klíčový svědek Jiří Večeř z Prostějova, který se ukrýval v zahraničí. Bývalý voják z povolání promluvil a policie postupně obvinila několik lidí za vraždy obchodníků s LTO Lubomíra Holého z Prahy a Marka Lehkého - a nyní i Kovaříka.

Detektivové tvrdí, že vraždy měly odstranit takzvané bílé koně a znesnadnit tak úřadům rozplétání nelegálních transakcí s LTO. Někteří pachatelé jsou podezřelí i z bombových výbuchů, například před budovou olomouckého soudu, které měly policii svést na špatnou stopu.

"Zjistili jsme, že plánovali i vraždu českého novináře a chtěli také zabít německého podnikatele," řekl Jiří Hrubeš z Brna, šéf speciálního policejního týmu Exploze, který se mordy okolo LTO zabýval.

První podezřelý: za smrt Kovaříka nemohu
Za vraždu Kovaříka - předlistopadového vysokého představitele JZD Slušovice a pozdějšího obchodníka s LTO - je obviněn podnikatel s LTO ze Zlína. Ten je podezřelý, že zabití zorganizoval. Druhý stíhaný pachatel z Vizovic - pracovník firmy, která na jižní Moravě provozovala benzinky - čelí podezření, že vraždu za půl milionu provedl.

"Podnikatel svou účast popírá, s druhým podezřelým jsme zatím nemluvili, protože obvinění bylo sděleno teprve nedávno," řekl detektiv, který má o případu Kovařík detailní informace.

Druhý podezřelý: kvůli jiné vraždě ve vazbě
Druhý podezřelý je stíhán v případu vraždy obchodníka s LTO Marka Lehkého ze Zlína, který zhruba ve stejné době jako Kovařík zemřel po výbuchu trhaviny v Kvasicích na Kroměřížsku. Tato kausa vede k podnikatelům Milanu Šišmovi a Vratislavu Kutalovi ze Šumperska.

"O žádném novém stíhání nic nevím a nevím proto, na základě čeho se tak mohlo stát. Můj klient ale obecně popírá, že by měl s těmito věcmi cokoliv společného,“ řekla obhájkyně Marie Minářová z Brna. Muž byl nyní převezen z vazby v Brně do Prahy.

"Na to, abychom mohli sdělit obvinění, je důkazů dost. Vše to souvisí s LTO. Uvidíme, zda někdo z nich promluví, či vraždu Kovaříka nechají jen na sobě," oponuje detektiv.

Dva muži čekají na rozsudek
Podnikatelé Kutal a Šišma ze Šumperska patřili podle kriminalistů k významné větvi nelegálních obchodníků s LTO. Za mříže je dostal kvůli objednání vražd Holého a Lehkého svědek Jiří Večeř. Tomuto muži a dalším několika lidem již soudy za zabití Holého nadělily vysoké tresty.

Kutal a Šišma se však dostali na svobodu a na rozsudek ještě čekají. Oba svou vinu ale kategoricky popírají. Tvrdí, že ve svém podnikání jim nikdo nikdy neprokázal, že by porušili zákony, a policie proti nim má pouze výpověď Večeře, která je naprosto nevěrohodná a vedená jen snahou po pomstě. Znalec ovšem Večeřovo doznání označil za upřímné a kajícné.

Nad některými případy visí otazník
Okolo LTO zůstávají dodnes nevyřešeny ještě další případy. V roce 1993 například spáchal sebevraždu Radomil Poprach, náměstek ředitele Vápenky Vitošov na Šumpersku, kde se stáčela nafta. O rok později zase zemřel bývalý vysoce postavený muž v Chemapolu Ivan Havránek, blízký známý zabitého Holého.

Celkem v zemi zmizela nebo byla zavražděna minimálně desítka lidí. "Jde o nejasné vraždy, záhadná zmizení některých lidí a další výbuchy," řekl šéf policejního týmu Exploze Jiří Hrubeš.

Stát zřejmě přišel o 60 miliard
Princip podvodů s LTO spočíval v tom, že společnosti dovezly ze zahraničí levnější topný olej, který pak většinou za pomoci nastrčených firem prodaly jako motorovou naftu. Stát tak mohl přijít na daních podle některých odhadů až o šedesát miliard korun.

Kde všude všechny peníze skončily, není dodnes zcela zřejmé, jisté je akorát to, že z podnikatelů, kteří s LTO obchodovali, se v devadesátých letech stali velice bohatí lidé. Ačkoliv se policii po letech konečně podařilo dopadnout první podezřelé, nikdo nepochybuje o tom, že na samotnou špičku pyramidy, která v zemi obchody s LTO řídila, zajišťovala a kryla, zatím úřady nedosáhly.


Video