Vězení

Vězení - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie dostala katarský spis až napodruhé

  • 5
Policisté si přišli na ministerstvo spravedlnosti pro spis katarského prince. Ten je obviněn ze sexu s nezletilými dívkami. Na ministerstvu jim dokument nejdřív nechtěli vydat, údajně pro hrubé chování. Nakonec si úředníci udělali kopii a spis policistům dali.

Policie má prověřit, zda se Němec nedopustil trestného činu, když vyhověl žádosti Kataru o vydání prince. Pokyn k prošetření dala nejvyšší státní zástupkyně.

Hámid bin Abdal Sání je členem katarské královské rodiny.

Podle mluvčího ministerstva Petra Dimuna se policisté při první návštěvě chovali hrubě. "Připadali jsme si jako na Divokém západě. Odmítli se legitimovat, což je povinnost každého při vstupu do budovy jakéhokoli ministerstva," vylíčil Dimun.

Podle něj se vyšetřovatelé domáhali spisu přesto, že nebyl přítomen odpovědný pracovník ministerstva. V úřadu nebyl ani ministr Pavel Němec.

"Když přišli podruhé, chovali se o řád slušněji a my jsme si mohli ověřit, že jsou to skutečně policisté," uvedl Dimun.

Ministerstvo podle něj bude od policie žádat vysvětlení. "Dosud jsme neobdrželi žádnou stížnost," řekla pak bez bližších podrobností mluvčí pražské policie Daniela Razímová. Pokud ji policie dostane, bude se jí zabývat odbor kontroly a stížností. 

Sání byl zatčen loni v září, od té doby je ve vazbě. Unionistický ministr Němec nedávno rozhodl, že případ bude předán do Sáního rodné země. Katar se zavázal, že bude ve stíhání prince pokračovat. - více zde

Soudkyně Monika Křikavová však zatím jednání o předání Sáního do Kataru odložila. Nezpochybňuje právo ministra případ do Kataru předat, ale chce mít jistotu, že bude vše v souladu se zákonem. - více zde

Zaslala ministerstvu zahraničí dotazy, jak se má ve věci postupovat. Pokud se vše nevyjasní do 25. dubna, kdy je v kauze nařízeno hlavní líčení, půjde podle Křikavové Sání před soud.  

Mezitím nejvyšší žalobkyně Marie Benešová dala pokyn, aby Němcův postup prověřila policie, protože v případu objevila určitá pochybení. Policie má navíc na Němce i trestní oznámení.

Sání je obžalován, že zneužíval dívky, z nichž čtyřem ještě nebylo 15  let. Dívkám za sex platil. Kromě Sáního jsou obviněny z kuplířství tři ženy, které mu dívky dohazovaly.

,

Video