Složenka, s jejíž pomocí se podvodníci snaží lákat z lidí ve Zlíně peníze, má

Složenka, s jejíž pomocí se podvodníci snaží lákat z lidí ve Zlíně peníze, má vyplněnou částku 1 000 korun, číslo účtu (na policejním snímku je vymazané) a nápis "pokuta". | foto: Policie ČR

Podvodníci posílají lidem ve Zlíně složenky na fiktivní pokuty

  • 11
S neobvyklým, poměrně průhledným, a přesto potenciálně nebezpečným fíglem přišli podvodníci ve Zlíně. Posílají lidem složenky, které mají vyplněné číslo účtu příjemce i částku a jsou označené slovem "pokuta". Žádné další údaje na ní nejsou a podvodníci spoléhají na to, že některý z adresátů údajnou pokutu zaplatí.

Na policisty se během několika dní obrátili už tři lidé, kteří takovou složenku ve schránce našli. Všechny přišly poštou v ručně nadepsané obálce bez zpětné adresy.

"Uvnitř byla poštovní poukázka typu A s nadpisem POKUTA," řekla mluvčí policie ve Zlínském kraji Lucie Javoříková. "Podvodníci se takto pouze snaží vylákat od lidí různě vysoké částky," dodala policistka.

Žádné další údaje mimo dopředu vyplněné částky a čísla účtu (na policejním snímku je číslo smazané) na složence ani v obálce nejsou. "Žádný z lidí, kteří policistům obálku přinesli, na uvedený účet žádnou částku neposlal," doplnila mluvčí policie.

Přestože je takový způsob lákání peněz poměrně průhledný a adresáta postupně varuje několik faktů, i tak se může stát, že podvodníkům na fintu někdo skočí. "Vyzýváme každého, komu tato obálka přijde, aby částku v žádném případě neplatil a obrátil se na policisty v místě svého bydliště," dodala Javoříková.


Video