David Lubina - David Lubina z Hostouně u Kladna je podezřelý z vraždy střihače TV Nova Michala Velíška. | foto: Policie ČR

Podezřelý z vraždy Velíška už seděl za loupeže

  • 5
Policie poodhalila trestní minulost pravděpodobného vraha střihače Novy Michala Velíška. Jednatřicetiletý David Lubina si už odseděl 8,5 roku za loupeže. V jednom případě dokonce držel pokladní pošty jako rukojmí. Krátký čas byl i v léčebně. Podle psychiatrů je velmi agresivní.

FOTOGRAFIE K PŘÍPADU VRAŽDY NAJDETE ZDE

Policie má první záznam o Davidu Lubinovi z Hostouně na Kladensku v roce 1995. Tehdy jako 21letý mladík se vloupal do několika prodejen.

Ve stejném roce ale také přepadl poštu v Lidicích. S namířenou zbraní si tehdy vynutil na pokladní 20 tisíc. Tehdy však použil ještě repliku pistole.

Další poštu přepadl 14. července stejného roku. Na pražském Opatově přeskočil přepážku a opět s namířenou zbraní získal půl milionu. Pak si vzal jednu z pokladních jako rukojmí a použil ji pro bezproblémový ústup z pošty. O čtyři dny později Lubinu chytla policie v České Lípě.

Lubina z vězení utekl
Lubina se nakonec za loupeže dostal do vězení. Z věznice se mu později podařilo na krátký čas dostat. Policie ho však opět dopadla a přibyl mu trest za maření úředního rozhodnutí. Ve vězeňské cele tak nakonec strávil osm a půl roku.

"Po propuštění z výkonu trestu žil David Lubina řádným životem. Měl stálé zaměstnání, kde neměl absence. Pracoval manuálně jako dělník na stavbě," uvedla policejní mluvčí Iva Knolová.

První konflikt se zákonem po odchodu z vězení měl až letos v červnu. Opilý David Lubina ohrožoval tentokrát funkční plynovou pistolí cestující v autobuse. Pasažérům se podařilo násilníka povalit na zem a sebrat mu zbraň.

Psychiatři zjistili agresivní sklony
Po incidentu v MHD skončil Lubina v psychiatrické léčebně. Po pěti dnech si ho přijela policie vyzvednout a obvinila ho z výtržnictví, z násilí proti skupině obyvatel a z maření úředního rozhodnutí.

Odborníci z oboru psychiatrie a psychologie zjistili, že Lubina sice není psychicky nemocný, ale má agresivní sklony. "Obviněný po celou dobu přípravného řízení spolupracoval s policisty a na předvolání docházel," podotkla Knolová. Vzetí do vazby proto navrženo nebylo.

Lubina je na útěku zřejmě sám
Před týdnem však Lubina podle policie obtěžoval ženy v parku na Karlově náměstí. Když se Velíšek, který byl na procházce s kočárkem, zastal napadené ženy, útočník ho střelil do břicha. Televizní technik později zemřel. Od té doby je podezřelý na útěku. - více zde

Policie předpokládá, že je David Lubina je na útěku sám, protože v minulosti kradl a loupil také samostatně. Může se však snažit změnit vizáž, například si nechat narůst dlouhé vousy či vlasy.

"Nadále platí varování policistů, aby se lidé nepokoušeli podezřelého zadržet. Jedná se o nebezpečného agresivního muže, který je pravděpodobně ozbrojen," dodala Knolová.


Video