Podezřelý vyšetřovatel byl propuštěn

  • 14
Chodov - Policejní vyšetřovatel, který je podezřelý, že na pracovišti opil a znásilnil romského mladíka, kterého stíhal pro krádež, už v řadách policie nepracuje. Ředitel Krajského úřadu vyšetřování v Plzni František Krákora ho propustil ze služby den poté, co byl policista obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele.

"Důvodem propuštění bylo závažné porušení povinností vyšetřovatele. Toho se dopustil tím, že na pracovišti naléval alkohol muži, kterého vyšetřoval, a sám přitom také alkohol požíval," sdělila západočeská policejní mluvčí Milada Suchá.

Dnes už bývalý vyšetřovatel čelí doposud skutečně jen obvinění ze zneužívání pravomoci, které spočívalo v popíjení s obviněným mužem na pracovišti. Údajné znásilnění policisté vyšetřují. "Čekáme na expertizy krve, moči a všech dalších stop, které jsme na místě zajistili," vysvětlil vyšetřovatel případu Libor Kazda.

Rozhodnutí krajského šéfa vyšetřovatelů o propuštění podezřelého podřízeného není zatím pravomocné. "Může se odvolat. V takovém případě by celou věc řešil ředitel republikového úřadu vyšetřování," připomněla Suchá.

Co se přesně odehrálo na policejní stanici?
Policisté se začali případem zabývat poté, co na vyšetřovatele podal trestní oznámení údajně znásilněný jednadvacetiletý Rom. Vypověděl, že ho policista pozval na pracoviště, kde mu naléval alkohol a hráli počítačové hry. V jednu chvíli mu prý dal dvě tabletky. Chvíli poté, co je spolkl, mladík usnul. Když se probral, odešel domů, kde zjistil, že má spodní prádlo oblečené naruby a potřísněné krví. Co se odehrálo v době, kdy nebyl při smyslech, mladík s jistotou nevěděl.

Nařčený policista při výslechu přiznal, že s mužem popíjel alkohol, jakýkoliv sexuální styk s ním však popřel.


Video