Počítačový pirát (ilustrační foto)

Počítačový pirát. Ilustrační foto. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Počítačový pirát zneužil počítače děčínského divadla

  • 4
Severočeská policie rozjíždí rozsáhlejší akci proti počítačovým pirátům. Po dlouhodobém zkoumání policisté vyrážejí za konkrétními lidmi. Dorazili i do divadla v Děčíně.

Ráno čekalo na ředitele děčínského divadla Petra Michálka překvapení, v kanceláři měl hned osm policistů. Ihned po jeho příchodu začali prohlížet a evidovat pevné disky počítačů. Jeden z nich také odvezli.

"Počítače patřící divadlu byly zřejmě zneužity k páchání trestné činnosti. Neznámý pachatel jejich prostřednictvím na internetu nabízel ke stažení soubory, jejichž vlastnictví je chráněno autorským zákonem," vysvětlil Petr Michálek. Podezření padá na zaměstnance divadla, ale během dneška nebyl nikdo obviněn.

Ke sdílení hudby na internetu prostřednictvím počítače děčínského divadla mělo v tomto případě dojít už v roce 2006. Policisté na to podle dostupných informací přišli při rozkrývání větší skupiny počítačových pirátů.

Policie se  přesvědčila, že počítače divadla neobsahují žádný nelegální software. "Pachatel použil legální program, který je volně ke stažení na internetu," dodal Michálek. Práce divadla není podle ředitele vyšetřováním nijak narušena, dál například platí rezervace vstupenek, protože veškerá data z odneseného disku byla zálohována.

O činnosti policejních počítačových expertů na severu Čech není mnoho zpráv. Pracují v tichosti a výsledky jejich práce nejsou zveřejňovány v pravidelných policejních svodkách.

Informace o jedné z předchozích akcí v kraji se objevily vcelku náhodou, když Jana Šiková, mluvčí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, v lednu uvedla, že vysoká škola přijala "několik opatření, která mají zabránit nelegálnímu šíření softwaru".

Policisté posléze potvrdili, že obvinili dvacetiletého studenta, který přes svůj počítač připojený ke kolejní síti nelegálně šířil data. Student nabízel prostřednictvím internetu stažení filmů a hudby.

Vedení vysoké školy už sleduje a eviduje všechno počítačové vybavení instituce a zrušilo také možnost přenosu dat mezi více počítači v kolejní síti.

"Rektorka univerzity Iva Ritschelová vydala příkaz, že se musí sledovat a evidovat všechen software a hardware na univerzitě, zda je používán legálně a v souladu s licenčními podmínkami. Novinkou je, že jsme spolu s kolejní radou zrušili podporu takzvaného DC serveru, který umožňoval přenos dat mezi více počítači na koleji," sdělila v lednu Šiková.


Video