Po úniku sirovodíku bojuje muž o život

O život bojuje jeden ze šesti zaměstnanců varnsdorfské textilky Velveta, kteří se v pondělí v továrně nadýchali unikajícího sirovodíku. Příčina nehody ve firmě, která vyrábí bavlněné tkaniny, manšestr či samet, není zatím známá. Případ vyšetřuje policie.

"Postižené zaměstnance okamžitě převezla záchranka do nemocnice, pět z nich bude brzy propuštěno. Ředitel ustanovil zvláštní vyšetřovací komisi, která se nehodou zabývá," řekla sekretářka vedení Velvety Marta Rydvalová.

Pět prvních zaměstnanců postihla jen nevolnost. Ve vážném stavu zůstává šestý z nich, kterého sanitka odvážela v bezvědomí do nemocnice v Rumburku.

"Pacienta nakonec přepravil vrtulník do nemocnice v Liberci na důkladnější vyšetření," doplnil vpodvečer lékař Lužické nemocnice Rumburk Václav Pospíšil. Na otázku, zda je muž mimo ohrožení života, odpověděl Pospíšil, že "přihodit se může ještě ledasco".

Podle Rydvalové vznikl sirovodík jako sloučenina až v důsledku nehody. "Je to první nešťastná událost tohoto druhu v historii firmy," dodala Rydvalová. Podrobnosti o tom, jak se mohl plyn uvolnit, však podle svých slov nezná.

Provozovnu pracovníci Velvety okamžitě po úniku sirovodíku vyvětrali a znovu se v ní pracuje. "Nehoda provoz nijak neomezila," uvedla Rydvalová.

Ředitel Velvety Karel Jelínek ČTK řekl, že pokud nehoda poškodí zdraví pracovníků trvale, firma se s nimi vyrovná.

Výsledky laboratorních vyšetření a přesné příčiny zdravotních komplikací pracovníků Velvety by měly být známé v úterý. Příčiny nehody vyšetřuje děčínská policie. Její mluvčí Jiří Rolla už odpoledne nebyl k zastižení.


Video