Srážka škodovek u Ostravice nad přehradou Šance - Srážku dvou vozů Škoda 120 nepřežila jedna žena, tři lidé se zranili. (20. června 2008) | foto: JSDHO Frýdlant nad Ostravicí

Po páteční srážce „stodvacítek“ zůstala jedna mrtvá a hromada šrotu

  • 266
Zastaralost vozového parku do značné míry přispěla k následkům páteční nehody mezi Ostravicí a Starými Hamry na Frýdecko-Místecku. Jedna Škoda 120 narazila čelně do boku druhého auta stejného typu, které nemá v podstatě žádné bezpečnostní prvky. Zemřela jedna žena, další tři lidé se těžce zranili.

Auta se srazila před pátou odpoledne na silnici nad vodní nádrží Šance. Jako první u nehody zasahovali ostravští profesionální hasiči v civilu, kteří se vraceli ze Slovenska.

Přivolali záchranku a kolegy ve službě a začali dávat první pomoc zraněným.

"V jednom vozidle cestovala jedna osoba, v druhém tři. Zmínění čtyři hasiči vyprostili řidiče z prvního auta a z druhého dvě ženy, které cestovaly jako spolujezdkyně. U jedné z žen, která nejevila známky života, okamžitě zahájili resuscitaci," popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Srážka škodovek u Ostravice nad přehradou Šance

Ženu se jim ovšem zachránit nepodařilo, utrpěla zranění neslučitelná se životem.  "Záchranáři pokračovali v rozšířené resuscitaci, zajistili dýchací cesty a napojili ženu na umělou plicní ventilaci. Avšak ani po třiceti minutách se nepodařilo obnovit srdeční činnost postižené," doplnil mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

U nehody zasahoval také vrtulník, který odvezl do nemocnice 24letého řidiče jedné ze škodovek, který měl těžká poranění hrudníku, horní končetiny a hlavy. K vyproštění řidiče museli hasiči použít hydraulické nůžky a další techniku.

"Záchranáři ošetřili také šestatřicetiletého muže s poraněním břicha, horní a dolní končetiny, kterého ve vážném stavu následně transportovali na úrazovou ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku. Tamtéž byla předána i osmnáctiletá dívka se středně těžkým zraněním," dodal Humpl.

Srážka škodovek u Ostravice - mapa

Zdroj: mapy.idnes.cz, © PLANstudio


Video