Zdeněk Pihýr a Jaroslav Kraft (vpravo)

Zdeněk Pihýr a Jaroslav Kraft (vpravo) | foto: Daniel Beran

Po čtrnácti letech padl definitivní trest za ubití řidiče policistou

  • 18
Nejvyšší soud definitivně potvrdil dvouletý trest pro bývalého policistu Jaroslava Krafta. Podle žalobce před bezmála čtrnácti lety ubil opilého řidiče. Po mnohaletém procesu ho letos v lednu pravomocně poslal do vězení Krajský soud v Plzni.

Kraft verdikt neúspěšně napadl prostřednictvím dovolání. Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání a nyní usnesení zpřístupnil.

Z textu vyplývá, že Kraft dovolání podal z jiného důvodu, než připouští trestní řád, a předestřel v něm svou verzi události. "Jeho námitky nemají právně relevantní charakter," uvedl předseda senátu Jan Engelmann.

Sporná událost se stala v listopadu 1994 při noční silniční kontrole na Rokycansku. Kraft s kolegou Zdeňkem Pihýrem po kratší honičce zastavili opilého řidiče. Podle obžaloby mu způsobili zranění, jimž následující ráno podlehl.

Posudek se stal průlomem v případu
Oba muži se dostali před soud několikrát. Třikrát je Okresní soud Plzeň-město osvobodil, protože se nepodařilo prokázat, kdo z nich za zranění řidiče může. Krajský soud vždy verdikt zrušil.

Nakonec Krafta usvědčil průlomový posudek soudního znalce, podle kterého řidič neutrpěl zranění při rvačce, která provázela zatýkání, ale až v policejním voze. Pihýr řídil, Kraft byl vzadu s obětí.

Proto soudy nakonec potrestaly Krafta. Muže údajně dvakrát udeřil obuškem nebo loktem. Roztrhl mu slezinu a střevo. Pihýr odešel od soudu bez trestu.

,

Video