Stařenka přišla o desetitisíce korun. Ilustrační foto.

Stařenka přišla o desetitisíce korun. Ilustrační foto. | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Penzistka popsala zloděje jako Vladka z VyVolených

  • 24
Sedmasedmdesátiletá žena z Libhoště na Novojičínsku si zřejmě oblíbila reality show. Jedině tak si lze vysvětlit, proč zloděje, který ji připravil o úspory, přirovnala k jednomu z jejích hrdinů. "Dle poškozené vypadal jako Vladko z VyVolených," sdělila policejní mluvčí.

V pondělí zavolal důchodkyni muž a představil se jako její vnuk. "Ženě tvrdil, že nutně potřebuje peníze, protože má v zaměstnání finanční potíže a potřeboval by od babičky půjčit určitý obnos," sdělila novojičínská policejní mluvčí Miroslava Šálková.

Stařenka s půjčkou souhlasila a připravila si dvacet tisíc korun - veškerou hotovost, kterou měla doma. Pro dalších padesát tisíc korun zajela na poštu do Nového Jičína v taxíku, který jí nechal přistavit údajný vnuk Martin.

Poté, co přijela domů, zazvonil telefon znovu. Opět volal údajný vnuk a babičce tvrdil, že si pro peníze nemůže přijet osobně.

"Tvrdil, že přemluvil kolegy v práci, ať počkají s uzavřením pokladny, a proto místo sebe pošle pro peníze náhradu," poznamenala mluvčí. Domluvili se na heslu, kterým se náhradník prokáže. Ten pak skutečně přišel a odnesl si sedmdesát tisíc.

"O tom, že dala své úspory úplně cizímu člověku, se dozvěděla až později, když se spojila se svým vnukem," uvedla Šálková.

Okradená stařenka popsala, že "posel" byl asi pětatřicetiletý muž podobný Vladkovi, vysoký 180 centimetrů. Měl kulatý obličej, kratší tmavé vlasy a byl hladce oholen. Na sobě měl dlouhý černý kabát.


Video